Frissen Zalából

2021.08.14. 15:30

Tizenkilenc éve írt történelmet a ZTE FC

„Több ez, mint feltámadás! Koplárovics Béla első gólja a Zalaegerszegben. Hát persze, hogy a Manchester United-nek!” – kiáltotta Hajdu B. István kommentátor napra pontosan 19 évvel ezelőtt, amikor 2002. augusztus 14-én a Puskás Stadionban a kék-fehérek legyőzték a világhírű angol csapatot.

Rákos Bianka

A mérkőzés mai napig kitörölhetetlen a hazai futball történelemből, ráadásul talán nincs is olyan zalaegerszegi, aki ne hallott volna róla. 2002-ben, az akkor Bozsik Péter által vezetett ZTE FC a magyar labdarúgás 100. bajnoki címét szerezte meg. Már a Bajnokok Ligája-selejtezőjében – túljutva az NK Zagreben – tudhattuk, hogy a csoportkörbe jutásért nem kis ellenféllel kell megküzdenie a zalaiaknak.

Fotó: Orosz Péter/ZH Archívum

Focilázban nem csak Zalaegerszegen

A Manchester United – ZTE FC mérkőzést óriási várakozás előzte meg az egész országban. Mindenki élőben akarta látni: az egerszegi csapathoz legalább 200 ezer jegyigénylés érkezett, ám a Puskás Standionba csak 28 ezren fértek be. Zalaegerszegen az Ady-mozi és a ZTE-standion pénztárában lehetett jegyhez jutni, ám az óriási érdeklődés miatt kénytelenek voltak limitálni a megvásárolható belépők számát, így egy személy maximum négyet vásárolhatott. A pénztárak előtt hatalmas tömeg gyűlt össze, s sajnos volt, aki csalódottan távozott.

Hosszú sor az Ady-mozi jegypénztáránál Fotó: Katona Tibor/ZH Archívum

A lelkes szurkolókat óvatosságra is intették, hiszen Nagy Ferenc, a ZTE akkori menedzsere a Zalai Hírlapnak azt nyilatkozta: tudomására jutott, hogy egyesek az eredeti ár többszöröséért próbáltak hamis jegyeket kínálni a meccsre. Sovány vígasz ugyan, de aki végül nem járt sikerrel a televízióban élőben is követhette az összecsapást.

„Dávid legyőzte Góliátot”

2002. augusztus 14-én, szerdán a Puskás Stadionban akkora tömeg gyűlt össze, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni. A hangulat elképesztő volt: hiába a világírű csapat, több ezer szurkoló skandálta a „Zeg-Zeg-Zeg-Zalaegerszeg” ritmust. Azt, hogy a meccs végül hogyan zárul, valószínűleg a leglelkesebb ZTE drukkerek sem gondolták volna…

Fotó: Pezzetta Umberto/ZH Archívum

A játék nagy részét – ahogy várható volt – a sztárcsapat uralta, sokak szerint már a 0-0-ás eredmény is kiváló teljesítmény lett volna. A hosszabbítás azonban meglepő fordulatot hozott: Koplárovics Béla a zalaegerszegi csapat csatára a 91. percben belőtte az ellenfél kapujába a labdát, ezzel eldöntve a meccset is.

Tudósítás a győztes meccsről a Zalai Hírlap címlapján

A szurkolók üdvrivalgásban törtek ki: a Zalai Hírlap akkori tudósítása szerint a mérkőzés elején a legtöbben a Manchester játékosai, közülük David Beckham orra alá dugták a noteszeket aláírásért, ám a játék végén a zalaiak sem maradtak ki az autogramosztogatásból. Az angol focistákat eléggé feldühítette a ZTE gólja, az öltöző felé tartva volt, aki a földön heverő vizesflaskába, más az ajtóba rúgott bele.

Fotó: Pezzetta Umberto/ZH Archívum

Urbán Flórián, a ZTE egyik játékosa így nyilatkozott a meccs után:

„Iszonyatos, milyen nagyképűek ezek az angolok. Szerintem Beckhamék még önmagukkal sem állnak szóba. A meccs végén viszont látszott, hogy nagyon megdöbbentek, és ráfizettek erre a rossz modorra. A 60 perc táján egy kb. negyedóráig meginogtam a sikerükben. Akkor kapkodtunk, és valószínűleg fejben fáradtunk el. A cserék nagyon bejöttek, és a többit azt hiszem már nem kell ragoznom. Mindig, mindenhol a győzelemre játszom, most viszont a szokottnál is boldogabb vagyok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában