Frissen Zalából

2021.08.06. 07:00

Szellemi Honvédő díjjal tüntették ki Márfi Gyula veszprémi érseket

Szellemi Honvédő díjjal tüntették ki a minap Márfi Gyula emeritus veszprémi érseket, egyebek mellett „Európa és hazánk jövője érdekében tett bátor pásztori megnyilatkozásaiért”. Az elismerést a zalai Pördeföldéről származó főpap mellett idén Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kapta meg a Civil Összefogás Fórumtól (CÖF).

Péter B. Árpád

Márfi Gyula: Pásztor vagyok, felelős a nyájért, hazámért, a magyar és az európai kereszténység jövőjéért is Fotó: ZH-archívum

Márfi Gyula számos prédikációjában és több alkalommal lapunknak nyilatkozva is felhívta a figyelmet Európa értékvesztésére, erkölcsi hanyatlására, figyelmeztetve a vad liberális eszmék terjedésének veszélyeire. A gendermozgalmakról már évekkel ezelőtt beszélt, amikor mindez még nem volt jelen a hazai közbeszédben és -gondolkodásban.

Az idő őt igazolta: amit vészjóslóan vizionált, ma a szemünk előtt történik... A díjátadón dr. Csókay András idegsebész méltatta Márfi Gyula életét, szolgálatát. Laudációjában kiemelte „Európa és hazánk jövője érdekében tett bátor pásztori megnyilatkozásait, kereszténysége és magyarsága melletti kiállását”, külön szólva arról, hogy a nyugalmazott érsek a migrációval kapcsolatban mindig gyűlöletmentesen, tényszerűen szól az iszlámról, ugyanakkor rámutat a radikális politikai iszlám területfoglaló törekvéseire.

Márfi Gyula: Pásztor vagyok, felelős a nyájért, hazámért, a magyar és az európai kereszténység jövőjéért is Fotó: ZH-archívum

Márfi Gyula a Szellemi Honvédő díj átvétele után a Keresztény Élet című portálnak nyilatkozva kijelentette: minden papnak kötelessége a politizálás, de természetesen nem pártpolitikai értelemben és alapon.

- Ha egy közösséget érintő, hittel és erkölccsel kapcsolatos kérdésben állást foglalok, már politizálok – hangsúlyozta a zalai származású főpásztor. -Ez pedig kötelességem. Pásztor vagyok, felelős a nyájért, hazámért, a magyar és az európai kereszténység jövőjéért.

El kell mondanom mindazt, amit megismertem. Ennek elmulasztását számon fogják kérni a túlvilágon... Ott meg fogják kérdezni mindannyiunktól, megtettünk-e mindent azért, hogy Krisztus országa épülhessen közöttünk. Ha küldetésünket nem teljesítjük, nehéz lesz majd szembesülni vele halálunk után, hogy mennyi lehetőséget kihagytunk. Szembesít majd minket az Úr mulasztásainkkal.

Az emeritus érsek 2019 óta a veszprémi Szent Ferenc Papi Otthonban él, de rendszeresen bemutat miséket Zalában is. A pandémia idején kronológiai Korán-jegyzéket készített, amely alapján megírta a Jegyzetek az iszlámról – Vallás és politika című könyvét, amelynek a nagy érdeklődésre való tekintettel a bővített kiadása is hamarosan megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában