Frissen Zalából

2021.08.26. 06:50

Szakmai konferenciát tartottak a jövő héten kezdődő tanév előtt Zalaegerszegen

Összesen az ország 20 pontján tart szakmai tanévnyitó konferenciákat ezen a héten az Oktatási Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ közreműködésével. Zalaegerszegen is tanácskozásra hívták szerdán a megyei oktatási intézmények vezetőit és a köznevelési intézmények fenntartóit.

Mozsár Eszter

A Hangverseny- és Kiállítóteremben lezajlott összejövetelen többek között a 2021/2022-es tanév főbb változásairól, új szabályairól hallhattak tájékoztatást a résztvevők.

A tanácskozáson dr. Lebanov József, az Emmi főosztályvezetője egyebek mellett az elmúlt másfél év tapasztalatairól és az oktatást érintő aktualitásokról beszélt
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 1-jén, szerdán csöngetnek be először az iskolákban, a tanév 2022. június 22-ig tart. A középiskolai felvétellel kapcsolatosan a középfokú oktatási intézményeknek október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk a tájékoztatójukat, az általános iskolák pedig október 31-ig tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi eljárásról. A tavaszi írásbeli érettségik 2022. május 2-án, hétfőn kezdődnek, a vizsgák május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1–9. között, míg a középszintűek 13–24. között lesznek – olvasható többek között az eduline.hu oldalon.

A zalaegerszegi konferencián Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról szólt, hogy az elmúlt másfél évben sikeresen vették a pedagógusok az előre nem látott akadályokat. Hangsúlyozta azt is, hogy kiemelten fontos a kisgyermekekkel való foglalkozás, akik 3–7 éves koruk között kapják meg egy életre azokat az ismereteket, alapokat, amivel később boldogulni tudnak.

Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, Zalaegerszeg önkormányzata mindig szívén viselte az oktatási intézmények sorsát. Így várhatóan ősszel elkezdik a Zrínyi Miklós Gimnázium és az Eötvös József Általános Iskola felújítási munkálatait. Ezeknek a beruházásoknak a befejeztével pedig elmondható lesz, hogy a megyeszékhelyen minden oktatási, nevelési intézmény megszépült.

Az ünnepélyes megnyitót követően dr. Lebanov József, az Emmi főosztályvezetője, Sipos Imre, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese, dr. Pánczél János, a Klebelsberg Központ főosztályvezetője és Tóth Ferenc, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik