Frissen Zalából

2021.08.06. 12:20

Rendben működik a traumatológia a Zala megyei kórházban – Palkovics László nyilatkozott lapunknak

Rendeződött a traumatológia működése a megyei kórházban, az osztály képes korábbi feladatainak ellátására, sőt, a Pécsi Tudományegyetem közreműködésével szakmai fejlesztések indulhatnak.

ZH

Palkovics László miniszter

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A napokban közleményben tudatta az intézmény menedzsmentje, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve augusztus 1-től újjászerveződött a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Traumatológiai Osztálya. Néhány héttel korábban, az osztály orvosainak felmondásakor lapunk megkeresésére Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője úgy nyilatkozott: a kormány és a két minisztérium mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljon a rend. Mint akkor elmondta, ennek érdekében szorosabbra fűzi az oktatási-betegellátási együttműködést a traumatológiai ellátás területén a Pécsi Tudományegyetem és az intézmény.

A minisztert most a friss fejleményekről kérdeztük.

Amikor néhány hete, az orvosok felmondása után nyilatkoztam a témában a Zalai Hírlapnak, még meglehetősen sötétek voltak a kilátások. Gyorsan elkezdtük keresni a megoldást, a Pécsi Tudományegyetem vezetése felajánlotta, hogy szakembereket küldenek Zalaegerszegre, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az EMMI és a Zala Megyei Szent Rafael Kórház vezetésének segítségével pedig keresni kezdtünk felvehető orvosokat. Ez a folyamat sikeres volt, 2 fő rezidenst, 2 nyugdíjas orvost és 2 új orvost sikerült felvenni, illetve a felmondottak közül is többen visszajöttek. Az osztály immár képes arra, hogy korábbi feladatait ellássa – mondta el lapunknak pénteken Palkovics László.

Palkovics László miniszter
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az innovációs tárca vezetője jelezte továbbá: konkrét lépéseket tettek már annak érdekében, hogy a megyei kórház a pécsi egyetem kihelyezett tanszékévé alakuljon. Bár ma is oktatókórházként működik, ez egy nagyobb előrelépést jelentene, hiszen a kihelyezett tanszéken dolgozó orvosok egytemi funkciókat is ellátnak, fogadnak hallgatókat, rezidenseket, illetve a kórház tevékenységét bevonják az egyetemi oktatásba.

– A szívsebészeti osztály, amelynek éppen most biztosítottunk 88 millió forintos támogatást, már hasonló feladatkört is ellát, a traumatológia esetében tehát ilyen modellben gondolkodunk.

Palkovics László a történtekkel kapcsolatban arról is szólt: reméli, hogy a témára nem telepszik rá a pártpolitika, és az ellenzéki szereplők belátják, hogy rossz irány, ha a betegek életét, egészségét veszélyeztető lépéseket tesznek a kampány hevében. Tudni kell, hol vannak a határok, amelyeket nem szabad túllépni, és az egészségügyi ellátás biztonsága ebbe a kategóriába tartozik, jelezte a miniszter.

Kapcsolódó tartalmak:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujjaszervezodott-a-zalaegerszegi-korhaz-traumatologia-osztalya-5453012/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/pecsrol-jon-a-traumatologiai-osztalyvezeto-palkovics-laszlo-megszolalt-a-zalaegerszegi-korhaz-ugyeben-5409989/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/soron-kivuli-vizsgalatot-rendeltek-el-a-szent-rafael-korhazban-felmondott-7-traumatologus-orvos-tavozasa-miatt-5402369/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szorosabbra-fuzi-egyuttmukodeset-a-pecsi-egyetem-es-a-szent-rafael-korhaz-5392913/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felmondott-het-traumatologus-orvos-a-megyei-korhazban-5338094/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában