Frissen Zalából

2021.08.09. 09:00

Galambokon és Kilimánban „egymásba értek” a roma nemzetiségi napok

Az elmúlt hétvégén mindkét településen kulturális programmal egybekötött hagyományőrző családi napot rendezett a helyi roma nemzetiségi önkormányzat.

Korosa Titanilla

Megyei, környékbeli és helyi roma önkormányzati képviselők: Marosi Elemér, Orsós Vendel, Bogdán Sándor, Bogdán Gyöngyi, Bogdán Zoltán, Bogdán László és Molnár István Fotó: Korosa Titanilla

Galambokon már reggel elkezdődött a rendezvény a sportpályán, 9 órára várták az érkezőket, akiket Bogdán Sándor, a roma nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntött. A programmal kapcsolatban elmondta, hogy a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg, a Nemzeti Kulturális Program keretében. Az esemény lebonyolítására 200 ezer forintot nyert el a nemzetiségi önkormányzat.

A délig tartó családi napon a gasztronómia is szerepet kapott, négy főzőcsapat készített bográcsban hagyományos cigány étkeket. Kóstolhattak a látogatók csülkös pacalt, babgulyást, lecsót és kucurapörköltet is, ami jellegzetes roma étek, malactartóból, azaz anyadisznó méhéből készült.

A rendezvényen, melyre mintegy száz érdeklődőt vártak, fellépett a Hagyományőrző Együttes, majd a Beás Trió, utóbbi zenekar tagjaira meglepetés is várt. Bogdán Sándor elmondta, hogy a 2014 óta működő Beás Trió híven őrzi a roma kulturális szokásokat, fellépéseiken felelevenítik a régi, hagyományos cigány zenéket. Most munkásságuk, törekvéseik elismeréseként kitüntetésben részesültek.

A rendezvényen részt vett Orsós Vendel, a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint több vendég érkezett a környékbeli településekről is. Az összejövetel közös ebéddel zárult.

A galamboki program folytatásának lehetett tekinteni a kilimáni nyitott kulturális programot, ami kora délután kezdődött és előbbi résztvevői közül többen oda is ellátogattak. Itt szintén a Beás Trió szórakoztatta műsorával a közönséget, a kísérő programok közt pedig volt lehetőség pónilovaglásra, csillámtetkófestésre, itt is készültek különféle ételek és vattacukrot is kóstolhatott, aki akart. Illetve ruhaosztásra is sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában