Frissen Zalából

2021.08.30. 07:00

Festők, fafaragók és fazekasok alkotásait állították ki Tótszentmártonban

Az elmúlt hét szombatján harmincadik alkalommal szervezte meg nemzetközi alkotótáborát a Tótszentmártoni Fafaragó Műhely Egyesület. A község faluházában ezúttal 22 alkotó – zömében festők, de fafaragók és fazekas is – dolgozott.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

Eredetileg a Kámán-hegyre tervezték a helyszínt, ám mint azt a fő szervező Radnai István, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, végül a kiszámíthatatlan időjárás miatt mégis inkább a faluház mellett döntöttek, amelynek belső tere tökéletesen alkalmas volt a tábor megrendezésére.

– Sokat változtak a körülmények – magyarázta tovább Radnai István. – Amikor indultunk, akkor még csak fafaragás volt, s nagy kültéri szobrokban gondolkodtunk. Aztán jött a festészet, s mára az vált a fő tevékenységgé. 25 éven keresztül egyhetes volt a tábor, most már csak egynapos, de az valóban tartalmas. A festőknek elegendő, mi, fafaragók is kisebb alkotásokban gondolkodunk, domborművek, reliefek, pásztorbotok készülnek. Az az igazság, ahogy öregszik az ember, úgy egyre kisebb alkotások születnek.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Amiben viszont nincs változás, az a nemzetközi jelleg, azaz a meghívottak között ezúttal is ott voltak az egyesület szlovén és horvát partnerei. Radnai István szerint az évek során gyümölcsöző kapcsolat alakult ki köztük, s a külföldi művészek szeretik is a tótszentmártoni alkotótáborokat. A 22 felnőtt alkotó mellett tehetséges gyerekek is részt vesznek a programban, őket tanácsokkal igyekeznek segíteni. Nem az a cél, hogy mindannyian képzőművésszé váljanak, de szeressék meg az alkotói tevékenységet, legyen hozzá pozitív viszonyulásuk. Arra viszont büszkék, hogy a „pártfogoltjaik” közül néhányan iparművészeti egyetemen folytatták tanulmányaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában