Frissen Zalából

2021.08.10. 14:00

Az ifjú polgárőrök a zalai Balaton-parton táboroztak

A régi magyar szólásban emlegetett 7 év választóvizében kiválóan állta a sarat a zalai Balaton-parton működő Országos Polgárőr Ifjúsági Tábor (OPIT). Az idén 19 éves találkozónak 2015-től a zalai szövetség a házigazdája

Fincza Zsuzsa

Horváth Róbert, a tábor vezetője (középen), mellette balról Nyírő Martin és Szabó Márton Ferenc, jobbról Kiss Csaba, valamint Donáczy Dezső

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nagyrészt a Zala Megyei Polgárőr Szövetségre épül a tábor, nemcsak a helyet, hanem a szervezés, a működtetés oroszlánrészét is biztosítjuk. A honvédelmi napon például a szűkebb pátriánkhoz tartozó Zala Megyei Toborzó Iroda, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság zalaegerszegi irodája, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Területvédelmi zászlóalj munkatársai engedtek bepillantást a katonai életbe, a közlekedési és a közlekedésrendészeti napon pedig a közlekedéstudományi intézet elméleti továbbképzésén tanultakat tesztekkel és a ZMPSZ mobil KRESZ-parkjában rendezett versenyeken válthatták aprópénzre a fiatalok, mindemellett a polgárőr szakmai napokon is kivettük részünket az elméleti és gyakorlati oktatásból – tájékoztatta lapunkat Horváth Róbert, a tábor főszervezője és egyik vezetője, a megyei polgárőr szövetség elnöke, az országos szövetség honvédelmi és ifjúsági elnökhelyettese. Hozzátéve, hogy természetesen Zala is profitált a tábor jelenlétéből.

Az ország különböző megyéiből érkezett fiatalok ugyanis rendre hazavitték Gyenesdiás és a környező Balaton-part jó hírét.

Az idei OPIT is két turnusban fogadta az ifjakat: ­július utolsó hetében a 14–18 éves korosztályhoz tartozó 81 ifjú polgárőr, a múlt héten pedig 72 fiatal, 30 év alatti polgárőr ismerkedhetett a civil szervezet életével, mélyülhetett el a szabályokban, barátkozott össze más megyékben ténykedő kortársakkal, kapott ­muníciót hazaszeretetből, bővíthette honvédelmi és közlekedési ismereteit. Ehhez járult a napi háromszor egyórás kemény edzés, délután prémiumként a Balaton, esténként a vidám csapatépítő programok.

Horváth Róbert, a tábor vezetője (középen), mellette balról Nyírő Martin és Szabó Márton Ferenc, jobbról Kiss Csaba, valamint Donáczy Dezső Fotó: Fincza Zsuzsa

– Zalából a júliusi kurzuson a Ganz Ábrahám Technikumban szerveződött Ifjúsági Polgárőr Centrumból 14 ifjú polgárőr vett részt a tábor munkájában – folytatta Horváth Róbert. – A közel két évtized alatt sokat változott a tábor jellege, kezdetben a nyaraláson, szórakozáson volt a hangsúly, amit igyekeztünk szakmai tudnivalókkal gazdagítani. Mára az utóbbi került előtérbe, amit izgalmas, vidám programokkal fűszerezünk. Elsődleges célunk, hogy az ifjú polgárőrökkel megismertessük a civil szervezet cél­jait, a fiatal polgárőröket pedig felkészítsük arra, hogy mentorai legyenek az utánuk jövő korosztálynak. Mindemellett igyekszünk mindennapjaik részévé tenni a sportot, az egészséges életmódot, megtanítani őket az önvédelemre, hogy felismerjék: az a legjobb győztes csata, amit nem kell megvívni. Mindehhez országosan is magasan képzett szakemberek segítségére számíthatunk.

A közlekedési napokon például Kiss Csaba, a Közlekedéstudományi Intézet Közlekedésbiztonsági Kutatóközpontjának osztályvezetője „Magyarország közlekedésbiztonsága az EU viszonylatában” címmel tartott előadást.

– Lehet, hogy a mindennapokban nem kamatoztatják a fiatalok az ezúttal megszerzett valamennyi ­információt, de felvértezve a tudással, másként állnak a felelősségteljes közlekedés mellé, aminek a fontosságát nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni. Remélhetően továbbadják az információkat, s személyes példamutatásukkal pozitív irányba befolyásolják a közlekedési morált – mondta.

Donáczy Dezső, a Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület elnöke, a ZMPSZ zalaegerszegi járási koordinátora és közlekedési szakembere mindkét héten leszállította a zalaiak a mobil közlekedési parkját a megyeszékhelyről Gyenes­diásra. A második héten ­szárnysegédül elkísérte Szabó Márton Ferenc, a bazitai egyesület elnöke és Nyírő Martin, a zalaegerszegi Munkácsy-technikum diákja.

– Miként a nyár elején újraindult zalai versenyeken, találkozókon, úgy a polgárőrtáborban is kiderült, hogy a gyerekek, a fiatalok a pandémia miatti másfél év otthon ücsörgés alatt rengeteget felejtettek. Vonatkozik ez a szabályok ismeretére és a biztonságos kerékpározásra egyaránt. Saját érdekükben reméljük, a sok gyakorlás segíti majd visszaszerezni a tudást, a rutint. Mi mindenesetre az iskolák, a közösségek rendelkezésére bocsátjuk a KRESZ-parkot és a szakértelmünket – így Donáczy Dezső.

Nyírő Martin a középiskolások kötelező 50 órás közösségi szolgálatát tölti a zalaegerszegi egyesületnél, ahol belekóstolhatott a sokszínű polgárőrmunkába. Elárulta: a focimeccsek biztosítása mellett a tábori életet is szimpatikusnak találta. Lehet, hogy jövőre már a táborozó ifjú polgárőrök között találkozunk vele?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában