Frissen Zalából

2021.08.25. 16:05

Átadták a modernizált bagodi iskolát – Szakmai és infrastrukturális megújulás

Teljesen megújult 650 millió forintból a Bagodi Fekete István Általános Iskola, aminek szerdán tartották az ünnepélyes átadóját. A gyerekek immár ebben a megszépült, tágas, a modern kor igényeinek megfelelő környezetben kezdetik jövő héten a tanévet.

Mozsár Eszter

A megújult iskola épülete előtt balról jobbra: Sipos Ferenc, Vigh László, Péterné Fatér Edit és Kajári Attila

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen elsőként a település polgármestere, Sipos Ferenc megköszönte a tervező Tóth Balázs és a kivitelező BMT Zrt. precíz munkáját, valamint az állam, illetve a Zalaegerszegi Tankerületi Központ támogatását. Mint emlékeztetett, több, mint 120 év után ez a második legnagyobb beruházás Bagodban. 1957-ben építették az iskolát, amit az elmúlt évtizedekben csak részben tudtak modernizálni. Az intézmény hét település hivatalos körzeti iskolája, ám 16 településről jár ide közel 200 gyerek. Őket az építkezés alatt öt önkormányzati épületben tanították, szeptembertől azonban újra egy helyen, egy közösségi térben találkozhatnak egymással.

A megújult iskola épülete előtt balról jobbra: Sipos Ferenc, Vigh László, Péterné Fatér Edit és Kajári Attila
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, nagyon fontos, hogy milyen élményeket szereznek a gyermekek. Ha jól érzik magukat egy település óvodájában, iskolájában, akkor nagy valószínűséggel azon a helyen szeretnének letelepedni.

– Amikor az iskoláról beszélünk, akkor arra kell gondolnunk, hogy lesz-e a falvaknak jövője – mondta a politikus. – Ilyen értelemben Bagodnak a következő száz esztendőben biztosan van jövője. A komfortérzet mellett természetesen a pedagógusok szakmai felkészültsége, elhivatottsága a legfontosabb.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy 2017. augusztusában indult a nagyszabású projekt. A november elsején nyert 610 millió forintot később az állam további 40 millióval pótolta. Így jött létre az a komplexum, amiben szaktantermek, a fejlesztő foglalkozások megtartására és a művészeti oktatásra alkalmas helyiségek, tornaterem és közösségi terek kaptak helyet. A közműveket teljes mértékben modernizálták, a beruházás során természetes és megújuló anyagok használatára törekedtek.

A Bagodi Fekete István Általános Iskola vezetője, Péterné Fatér Edit az oktató-nevelő munka minőségéről elmondta: a pályázat nemcsak infrastrukturális fejlesztést jelentett, hanem fedezte a pedagógusok 120 órás továbbképzését. Az élményalapú tanulást előtérbe helyező Komplex Alapprogram célja, hogy az esélyegyenlőség szempontjait figyelembe véve hozzájáruljon a tanulók személyiségének fejlesztéséhez, képességeinek kibontakoztatásához. Az igazgató úgy fogalmazott, a bagodi iskola elfogadó és befogadó intézmény, ahol sikk a tanulás, a sport és egymás elfogadása.

Az ünnepség végén Farkas László plébános megáldotta a megszépült létesítményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában