Frissen Zalából

2021.08.04. 10:00

A jó újraélesztés az, amit elkezdtek

A tikkasztó hőség jelentősen megterheli a szervezetünket, s ilyenkor a víz közelében keresünk menedéket. Az elmúlt időszakban több tragédia történt országszerte. Ezek megelőzésére a rendőrség, a mentők és a gyermekorvos is hasznos tanácsokkal szolgál az olvasóinknak.

Benedek Bálint

Both Gábor mentőápoló a fantombabán mutatta be az újraélesztés mozdulatait. Szerencsére ma már egyre többen ismerik a helyes eljárást.

Fotó: Józsa Zsuzsa

A nagykanizsai házi gyermekorvos, dr. Spingár Andrea főként fiatalok gyógyításával foglalkozik, de, mint mondta, vannak olyan általános elvek, melyek ebben a kánikulában minden korosztálytól fokozott odafigyelést igényelnek.

– A magas hőmérséklet hatására növekszik a párolgás, ezért több folyadékot és ásványi anyagot veszít a szervezet – folytatta. – Ha ezt nem pótoljuk vissza, vagyis nem táplálkozunk megfelelően, akkor az anyagcserénk felborulhat. Kisgyermek vagy éppen idős ember esetén könnyen alakulhat ki rosszullét. A krónikus betegségekben szenvedőket még inkább megterheli a forróság. Kivétel nélkül mindenkinek azt ajánlom, ha a testhőmérsékletet meghaladó kánikula köszönt be, valóban kerüljék a tűző napot. Lehetőség szerint keressenek árnyékos helyet, a lehető leglazább öltözéket viseljenek és fontos a fej védelme kalappal, illetve rendszeresen pótolják az elveszített folyadékot. Ilyen extrém forróságban nem elég vizet inni, több ásványianyag-tartalmú folyadék létezik már, de gyümölcsöt, valamint zöldséget is érdemes fogyasztani.

Both Gábor mentőápoló a fantombabán mutatta be az újraélesztés mozdulatait. Szerencsére ma már egyre többen ismerik a helyes eljárást. Fotók: ZH

A doktornő szerint kifejezetten lényeges a test hűtése. Aki otthon rendelkezik klímaberendezéssel, elviselhető hőmérsékletet állítson be, viszont akinek nincs lehetősége erre, szokták javasolni, hogy néhány órára térjen be klimatizált helyre. Ezzel a keringésére nehezedő terhelést csökkentheti.

– Láthatjuk, hogy bizony vannak olyanok, akiket a nagy hőség sem tart vissza a sportolástól – mondta. – A Balaton-parton, víz közelében normális, ha az ember szeretné lehűteni magát, úszik, vagy a vízbe ugrik. Egy edzett szervezetet a fokozott mozgás nem terhel meg. Viszont ha felhevült testtel váratlanul, esetleg ijedten csobban valaki a hideg vízbe, a szervezetet óriási sokkhatás éri. A hideg hatására akár egy légzéskimaradás, de hirtelen szívmegállás is előfordulhat. Olyan gyermeket, aki nem tud megbízhatóan úszni, nem engednék semmilyen körülmények között sem felügyelet nélkül a vízbe. Sőt akár egy lábizomgörcs mély vízben a legjobb úszónál is tragédiát eredményezhet.

A zalakarosi és nagykanizsai mentőállomás vezetője, Both Gábor mentőápoló szerint ha valamiért mégis megtörténne a baj, akkor egy magatehetetlen testet egyedül partra húzni, ugyancsak veszélyeket rejt. Érdemes segítséget kérni, bár a strandok nagy részén vízi mentők teljesítenek szolgálatot, ők szakszerűen beavatkoznak.

Dr. Spingár Andrea gyermekorvos szerint kánikula idején fontos a folyadék és az ásványi anyagok pótlása. Ellenkező esetben könnyen alakulhat ki rosszullét

– Ha mégis úgy adódik, hogy nincs a közelben szakszemélyzet, akkor bizony a parton az Országos Mentőszolgálat által is javasolt protokoll alapján érdemes eljárni – folytatta. – Gyors, tíz másodperces légzésvizsgálat után meg kell szólítani a beteget, ha nem érzékelhetők reakciók, akkor a mentők értesítése mellett elkezdődhet az újraélesztés. Az irányításban részt vevő bajtársunk telefonon instrukciókkal látja el a laikust, ha esetleg hirtelen nincs a helyzet magaslatán. Viszont az elmúlt időszak médiakampányának köszönhetően szinte mindenki ismeri a mozdulatokat. Szerencsére ezeknek hála megduplázódott a sikeres újraélesztéseknek a száma. Olyan, mint a biciklizés, ha egyszer megtanuljuk, nem lehet elfelejteni. Kizárólag úgy lehet elrontani az újraélesztést, ha nem kezdik meg időben…

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai nemrégiben egyfajta szabálykönyvet állítottak össze a fürdőzésről, amit érdemes nagyon komolyan venni. E szerint fürödni a kijelölt fürdőhelyen, illetőleg ott szabad, ahol a fürdés nem esik tiltó rendelkezés hatálya alá. A gyengén úszók maradjanak a sekély vízben, kerüljék a vízibicikliről és más fürdőeszközről való hirtelen vízbe ugrást, először szokjanak hozzá a levegő hőmérsékleténél hidegebb vízhez. A 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Akik nem tudnak úszni, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata.

A kereskedelmi forgalomban számos olyan eszköz kapható, amely megkönnyíti a vízben tartózkodást, ilyen az úszógumi, a karúszó, a gumimatrac, az úszódeszka, vagy az úszást segítő mellény. Ne felejtsük el, hogy ezek csupán fürdőeszközök, a vízen történő használatuk fürdésnek minősül, ezért ahol a fürdés tilos, oda ezekkel az eszközökkel sem mehetünk (a vízibicikli szintén fürdőeszköznek minősül), és a viharjelzés esetén ugyanazok a szabályok érvényesek rájuk, mint fürdőzésnél. A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzon senki, mert az életét veszélyezteti, ha ezt mégis megteszi és elsodródik, maradjon a felfújható eszközön, amíg a segítség megérkezik.

Ismeretlen vízterületen, főleg ahol nem ismerik a víz mélységét és a meder sajátosságait, óvatosan (a vízzel való fokozatos érintkezéssel) hagyják el a kishajót, csónakot, fürdőeszközt, mert a vízfelszín alatt lévő, nem látható kövek, cölöpök sérülést okozhatnak. Alkoholfogyasztást, illetve étkezést követően ne menjenek azonnal a vízbe, várják meg, amíg az alkohol hatása elmúlik.

Both Gábor mentőápoló a fantombabán mutatta be az újraélesztés mozdulatait. Szerencsére ma már egyre többen ismerik a helyes eljárást. Dr. Spingár Andrea gyermekorvos szerint kánikula idején fontos a folyadék és az ásványi anyagok pótlása. Ellenkező esetben könnyen alakulhat ki rosszullét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában