Frissen Zalából

2021.07.09. 14:00

Zalában már javában zajlik az őszi és a tavaszi árpa aratása

A csapadékos, hűvös május napfényben is szegényebb volt a megszokottnál, és ez az egész tavaszról elmondható. Most már viszont kánikula van, és megint eső kéne. Eközben Zala megyében már javában zajlik az őszi és a tavaszi árpa aratása.

Jóna István

Aratják az árpát Zalaegerszeg déli részén. A mennyiség és a minőség is jó

Tavasszal az őszi betakarítású növények vetése mellett a gazdák közel 34 ezer hektár területen elvégezték a fejtrágyázást is az őszi kalászosok esetében – tájékoztatott Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.

Ez a munka nem abban az ütemben zajlott, amiben a gazdálkodók szerették volna, hiszen az esőzések a vetést, a gyomirtást és a fejtrágyázást is több szakaszra bontották, amihez nehéz volt alkalmazkodni. Sabján Krisztián a vetésterületekről is tájékoztatást adott.

Aratják az árpát Zalaegerszeg déli részén. A mennyiség és a minőség is jó. Fotó: Pezzetta Umberto

- Szójából 6600 hektárnyi volt a terv, végül 6900 hektáron került a földekbe mag. Ez egyrészt a támogatásoknak köszönhető, másrészt annak is, hogy sokan haboztak, előbb a kukoricát vagy a szóját vessék. A burgonya és a napraforgó esetében nagyságrendileg a tervek szerint alakult a vetésterület, előbbit 225, utóbbit 9320 hektáron termesztenek a gazdák.

A kukorica foglalja el az egyik legnagyobb területet, 25 320 hektárt, silókukoricából a tervezett 1430 hektár helyett csak 1100 hektárt vetettek be a megyében. Ez az állatállomány csökkenésével függ össze. A gazdák egy része már elvégezte a kaszálásokat és a bálázást is. Ez viszonylag nagy területet jelent Zala megyében.

Ezek a munkák főleg az állattartó gazdákat érintik, illetve azokat, akik állatállománnyal nem rendelkeznek, csak eladásra dolgoznak. A helyenként trópusi forróságot hozó időjárás következtében már javában zajlik az aratás. Zala megye területén az őszi árpa nagyjából 30 százalékát takarították be eddig, és várhatóan napokon belül megkezdik az őszi káposztarepce és a búza aratását is a termelők.

Simon József mezőgazdasági vállalkozó 1990 óta foglalkozik növénytermesztéssel, közel 140 hektárnyi területen. A Zalaegerszegtől délre eső földeken nagyobb részben szántóföldi növényeket nevel: őszi és tavaszi árpát, őszi búzát, repcét, kukoricát és napraforgót. Az aratás már javában zajlik a besenyői földeken, de a rekkenő hőségben ez nagy kihívás.

- A 15 hektáron termesztett őszi árpát teljesen learattuk és elraktuk. A minőséggel és a mennyiséggel is elégedettek lehetünk. Ennél is jobb termésmennyiséget hoz a tavaszi árpa, amit szintén 15 hektáron aratunk és a betakarítását a héten be is fejezzük – tájékoztatott Simon József.

A gazdálkodó reménykedik, hogy napokon belül jön az eső, és legalább 15-20 milliméternyi csapadék esik. – A növényeken nagyon meglátszik a kánikula. A gabonanövényeken átlagos termésmennyiség mutatkozik. A kukoricával és a napraforgóval nagy gondok lesznek, ha nem jön az eső.

Az is előfordulhat, hogy a kukoricánál nem is lesz termés, hiszen ebben a melegben elég a pollen és nem lesz terméskötődés. Ha így alakul, óriási kiesés lesz a gazdaságban.

Galéria:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában