Frissen Zalából

2021.07.29. 17:00

Szakmai nap a zalaegerszegi tesztpályán – készülnek az önvezető járművek tanúsítására

Gyakorlati bemutatóval egybekötött szakmai találkozót szervezett a linzi KONTROL GmbH, a német 3D Mapping Solution Gmbh, valamint a zalaegerszegi irodával is rendelkező TÜV Rheinland a ZalaZONE Járműipari tesztpályán.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a fedélzeti kamerát figyeli Tóth Bálint projektvezető (TÜV Rheinland) és Kótai Ádám szoftverfejlesztő ( KONTROL GmbH.)

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen először röviden bemutatkozott a három házigazda, majd a meghívott vendégek részére virtuálisan, később pedig két autóval a gyakorlatban is szemléltették a KoPilot rendszert, aminek célja a magas szinten automatizált járműveknek a közúti forgalomba helyezését megelőző ellenőrzése és tanúsítása.

Felvételünkön a fedélzeti kamerát figyeli Tóth Bálint projektvezető (TÜV Rheinland) és Kótai Ádám szoftverfejlesztő ( KONTROL GmbH.) Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az autonóm, önvezető járművek térnyerését megelőzően különösen fontos, hogy azokkal biztonságosan közlekedhessünk az utakon. A három cég ennek jegyében a mostani projekten belül többéves közös munkára készül.

Az osztrák vállalat olyan algoritmust fejleszt, ami képes arra, hogy figyelje a járművek viselkedését, elsődlegesen azt, hogy a közlekedési szabályokat betartsák. Az algoritmus kiválóan alkalmas lesz majd arra, hogy az önvezető autókat megfelelően teszteljék, mielőtt azok a típusengedélyt megkapják.

A KoPilot rendszer működését a vendégek is megtekinthették a próbakörök alkalmával.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az önvezető gépjárművek tanúsítási eljárása többféle módon érhető majd el – tudtuk meg a találkozón. Egyrészt olyan kamerarendszeren alapul, ami a táblákat, sávokat, az autó mozgását figyeli. Másik opció a műholdas követés, ekkor össze lehet hasonlítani a jármű viselkedését a meglévő térképpel, azaz észlelni lehet, ha például átléptük a záróvonalat vagy a megengedett sebességet. A térkép adatokat alapvetően a német 3D Mapping Solution cég tudja biztosítani a tesztekhez, a mostani bemutatóhoz használt térkép adatokat a TÜV Rheinland-KTI készítette – előzetes felmérés alapján. Szakemberek szerint a legoptimálisabb az lenne, ha a két rendszert egyszerre használnák a jövőben az önvezető járművek.

A kölni központú TÜV Rheinland csoport a világ 65 országában, 500 telephelyen van jelen, egyik irodájuk egy éve a tesztpályán működik. Fő profiljuk a műszaki vizsgálatok végzése és tanúsítványok kiadása. A vállalat már most készül az autonóm járművek elterjedésére, azok engedélyeztetésére, annak ellenére, hogy az erre vonatkozó jogszabályok, előírások még nem teljesek.

A találkozón a vendégek maguk is beülhettek abba a két gépkocsiba, amiket a fent említett digitális megfigyelő és ellenőrző eszközökkel láttak el, így személyesen megtapasztalták a közlekedési szituációkban és a manőverezések során a járművek viselkedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában