Frissen Zalából

2021.07.03. 10:00

Felvonultak a gépek, rendbe hozzák a tavat Surdon (videó)

Közel egy évvel ezelőtt jelentős mennyiségű csapadék árasztotta el a települést. A villámárvízben megsérült a falu víztározója is, melynek helyreállítása a napokban megkezdődött.

Benedek Bálint

Kikotorják a mederből a hordalékot

Fotó: Gergely Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk az önkormányzathoz közel 43 millió forint érkezett belügyminisztériumi forrásból a tó felújítására.

A településen élőket is megnyugtatta, amikor felvonultak a munkagépek, hogy megtisztítsák a tómedret, melybe rengeteg iszapot hordott az ár, de a gát szintén cserére szorul.

Kikotorják a mederből a hordalékot
Fotó: Gergely Szilárd

– A tó vizét korábban leengedtük, de csak most látjuk, hogy milyen nagy mennyiségű hordalékkal telt meg – fogalmazott Kanász János polgármester. – Az már biztos, hogy a megkapott támogatásnál több pénzt kell ráfordítanunk a létesítmény rendbetételére. Ettől függetlenül a vonyarcvashegyi kivitelező nekilátott, hogy elvégezze a munkát. Igyekszünk alaposan kikotorni a medret, újabb fázisként pedig a partoldalt megerősítenénk kővel, hogy hasonló árvíznek a jövőben ellen tudjon állni. Ha lesz annyi pénzünk, hogy mindezt megvalósítsuk, akkor a következő harminc évben a tónál csak gondozásra lesz szükség.

A kivitelezők szinte a hét minden napján, kis túlzással éjjel-nappal dolgoznak. A közelmúltban a száraz időjárás kedvezett a munkáknak, melyek egyébként összesen közel három hónapot vesznek igénybe. Ezután következhet a víz pótlása, mely folyamat két élő forrás táplálása ellenére is csak jövőre zárulhat le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában