Frissen Zalából

2021.07.27. 14:51

Eltűnhet az egykori 19-es udvar és a volt nyomdaépület Nagykanizsán

A szokásos „versenyhangulatban” telt el a mai soron kívüli közgyűlés, de azért voltak a jövőre nézve bíztató egyetértések is, melyek egyikeként 14 képviselő támogató szavazatával (valamint egy tartózkodással) döntés született az egykori 19-es udvar és a volt nyomdaépület elbontásáról.

Horváth-Balogh Attila

Hosszú évek óta a városközpont neuralgikus pontja a 19-es udvar és a volt nyomdaépület Fotók: Horváth-Balogh Attila

A 9 napirendi pontot tárgyaló közgyűlés elején Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) a hagyományoknak megfelelő normalitást kért a közgyűlés tagjaitól és a város érdekében végzett konstruktív munkára biztatta őket.

Hosszú évek óta a városközpont neuralgikus pontja a 19-es udvar és a volt nyomdaépület Fotók: Horváth-Balogh Attila

Az első napirendi pontban egy nagyon fontos, a Teleki utca és a Platán sor víziközműveinek felújítását célzó pályázattal foglalkoztak a képviselők. A kormány ugyanis nemrég tette közzé a pályázati kiírást, melynek keretében a beruházásokhoz szükséges finanszírozási háttér 70 százaléka biztosítható állami, illetve uniós forrásból, amihez az önkormányzatnak 30 százalékos önrészt kellene hozzátenni. Mint arra Balogh László rámutatott: egymilliárd forintos projektről van szó, amiből 300 millió lenne a város része. Horváth Jácint, az Éjen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakcióvezető-helyettese, a napirendi pont előterjesztője elmondta: a víziközmű-hálózat említett szakaszain mindennaposak a problémák, de ha sikeres lesz a pályázat, jövőre, vagy legkésőbb 2023-ra ezek megoldódhatnak. Balogh László kijelentette: egyetért a javaslattal és támogatja azt. Hangsúlyozta: a pályázat elnyerésében számítanak Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő támogatására is. Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) hozzátette: az önkormányzat a költségvetésből tudja biztosítani a szükséges önerőt. Végül a közgyűlés 15 támogató szavazattal úgy döntött, hogy benyújtják a pályázatot.

Az ÉVE-frakció tagjai a közgyűlésen demonstratív céllal M9-es feliratot helyeztek laptopjaikra – nyilván, az M9-es gyorsforgalmi útra utalva

Dr. Fodor Csaba önkormányzati képviselő, az ÉVE frakcióvezetője előterjesztésében került a közgyűlés elé az a munkaanyag, melyben javasolta, hogy az önkormányzati vállalkozások ügyvezetőinek megbízási díját (azaz fizetését) a közgyűlés jelentős mértékben emelje meg, illetve mivel 2020-ban prémiumokat nem fizettek ki, a pandémia idején végzett eredményes munkájukért állapítson meg 3-3 havi megbízási díjukkal egyező összegű jutalmat. Bizzer Andrást megdöbbentette a javaslat, különösen annak fényében, hogy a pandémia megtépázta az önkormányzat költségvetését, s úgy vélekedett, a 25 százalékos emelés és a premizálás jelen helyzetben megengedhetetlen. Főleg úgy, hogy nem mindig áll mögötte teljesítmény, hiszen van olyan önkormányzati cég, amelyik a csőd szélén táncol. Ugyanakkor azt firtatta, hogy vajon a cégek alkalmazottai is kapnak béremelést?

Végül hosszas vita után dr. Fodor Csaba úgy döntött, az eredeti kiegészítést úgy módosítja, hogy az augusztus végi soros közgyűlésre jöjjön vissza a cégvezetők javadalmazásáról szóló szabályzat, abból a prémium fogalmát vegyék ki, helyére pedig a jutalom kerüljön, mint adható elismerés. Akkor születik majd döntés a jutalmazás mértékéről is. Az előterjesztést 8 igen, 7 nem szavazattal elfogadta a közgyűlés.

A nap minden bizonnyal legfontosabb döntése az volt, hogy a közgyűlés úgy határozott: 3 millió forintot biztosít a volt 19-es udvar és a régi nyomda épülete elbontásának terveztetésére, majd a költségvetés terhére további 35 milliót a bontásra, amit december végéig el kell végezni. A területre annak elegyengetése után 10 centiméteres bazaltzúzalék-réteg kerül, s a városközpont ezzel újabb parkolási lehetőséghez jut. Arról is döntés született, hogy az elbontott épületek falazati anyagait ledarálják és útépítéshez használják fel például a zártkertekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában