Frissen Zalából

2021.06.26. 17:00

Mára országosan ismertté vált a Manna Kvártélyházzal közös független kortárs színházi fesztiválja

Kilenc esztendő elteltével izgalmas visszanézni az elmúlt évekre, ahogy folyamatosan alakult, fejlődött a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál. Az ötletet Tompa Gábor adta, a Kvártélyház Szabadtéri Színház igazgatója, aki korábban többször meghívta a Manna előadásait a zalaegerszegi nyári színházba, és pár évnyi közös munka után felvetette, mi lenne, ha egy fesztivált szerveznénk a vendégjátékokból, idézi fel a kezdeteket Gáspár Anna, a Manna Produkció ügyvezetője.

ZH

Gáspár Anna: Nagy élmény lesz idén újra találkozni és a hosszú szünet után ismét együtt örülni a színház pillanatnyi, illékony, semmihez sem hasonlítható varázsának. FOTÓ: ZH-ARCHÍVUM

– A Kvártélyház egy csodálatos belső udvarba épített nyári szabadtéri játszóhely, különleges atmoszférával, remek akusztikával és elhivatott, mindent megoldani képes csapattal – fogalmaz Gáspár Anna, hangsúlyozva: a Manna kezdetektől a független színházi alkotókat képviselte, így nyilvánvaló volt, hogy a meghívásoknál e területre koncentrálnak elsősorban, emellett előtérbe helyezték a kortárs drámairodalmat és a tehetséggondozást, a fiatalok bemutatását. – Az első évben még csak kísérleteztünk, majd egyre jobban kiismertük a Kvártélyház közönségének ízlését, igényeit – mondja.

Különleges találkozások

Voltak különleges találkozások. Az első évben a Momentán Társulat egy hétig improvizált és a helyi fiataloknak tartott workshopot, a negyedik évben talán a legtöbb visszajelzést a Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvéből készült előadás kapcsán kapták, „nagyon hálásak voltak a nézők, hogy láthatták, és elhoztuk nekik a városba a darabot”, emeli ki Gáspár Anna, aki szerint már akkor kitűnt, hogy nemcsak a könnyed nyári szórakozást keresi a közönség a fesztiválon, hanem nyitott a komolyabb témákra is, érdeklődik a kortárs irodalom színházi feldolgozása iránt. Így az évek során megmutatták Szabó Borbála, Németh Ákos, Mohácsi István, Parti Nagy Lajos, Pataki Éva színpadi darabjait, idén pedig Grecsó Krisztiánt hozzák el Zalaegerszegre.

Ikonikus művészek a színpadon

– Folyamatosan ügyeltünk a visszajelzésekre, és igyekeztünk a magyar színházi élet legendás alakjait is megmutatni, de közben olyan társulatokat is meghívni, amelyekről még lehet, hogy soha nem hallott az egerszegi közönség. Vendégünk volt Béres Ilona, Tordai Teri, Hernádi Judit, Miklósa Erika, Udvaros Dorottya, Hirtling István, Nagy-Kálózy Eszter, hogy csak néhány ikonikus művészt említsünk a sok közül. Az eddigi hét fesztivál alatt tartottunk ősbemutatót, játszottunk operát, volt felolvasószínház és improvizációs est, beszélgetések és közönségtalálkozók, koncertek, kortárs tánc, bábelőadások, és idén pedig beemeljük a programba az online produkciókat is – sorolja Gáspár Anna.

A Manna a Kvártélyházzal közösen egy ma már országosan ismertté vált független kortárs színházi fesztivált hozott létre, ami évek óta színesíti Zalaegerszeg kulturális életét, a nyári hónapok programkínálatát. S a ZAKO mellett, a két színház szervezésében, minden évben közönség elé kerül egy zenés színházi előadás is. Jellemzően magyar szerzők műveit mutatják be, sok zenével és humorral.

Innovatív és előremutató előadások

– Az évek alatt koprodukcióként született többek között a Szomorú vasárnap, a Szép nyári nap, a Lovagias ügy és a Hasonmások, de büszkék vagyunk a több fesztivált is megjárt Komámasszony, hol a stukker? című prózai előadásra is – emeli ki Gáspár Anna. – Hálásak vagyunk Zalaegerszeg városának, hogy befogadtak, hogy nyitottak az újra, a kortársra, és a Kvártélyháznak, hogy otthont adnak ezeknek az innovatív és előremutató, sokszor karcos hangon megszólaló, társadalmi ügyekkel és önmagunk esendőségével szembesítő előadásoknak, de leginkább a közönségnek köszönjük, hogy évről évre megtöltik a Kvártélyház udvarát nevetéssel, sóhajjal, könnyekkel, csöndekkel és tapssal. Nagy élmény lesz idén újra találkozni és a hosszú szünet után ismét együtt örülni a színház pillanatnyi, illékony, semmihez sem hasonlítható varázsának.

Névjegy:

Gáspár Anna a Károli Gáspár Református Egyetem szerzett angol-magyar szakos pedagógusi diplomát, ám rögtön színházi területen kezdett el dolgozni. A Budapesti Kommunikációs Főiskolán járt posztgraduális képzésre, ahol „arts and business” menedzser szakon diplomázott. Saját produkciós szervezete, a Manna több mint tizenkét éve működik az előadóművészeti területen. Tevékenykedett a filmgyártásban és több színházi társulatnál, részt vett Fischer Iván lakásszínházának elindításában. Jelenleg egy big bandet működtető nonprofit cég gazdasági menedzsereként dolgozik világhírű magyar muzsikusokkal, és Gergye Krisztián kortárs táncost menedzseli. Dolgozott újságíróként, televíziós műsorvezetőként, sajtóreferensként, színészként, fesztiválszervezőként, rendezőasszisztensként, művészeti-és projektvezetőként. Tanított művészeti menedzsmentet a MOME-n, az SZFE-n, a BKF-en és a WERK Akadémián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában