Frissen Zalából

2021.06.17. 07:00

Gelsén is átírta az elképzeléseket a pandémia

Rácz József polgármester az újrakezdés programjával készül a pandémiát követő időszakra, addig is a település önkormányzata a költségvetéséből finanszírozva valósít meg komplex beruházást a község temetőjében.

Horváth-Balogh Attila

20210615, Gelse, Temetőben a járdát térkövezik. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Rácz József polgármester elöl­járóban elmondta: nehéz időszakon vannak túl, mert alighogy felállt az új képviselő-testület, megérkezett a pandémia, ami jelentős mértékben átírta – ha a terveket nem is, de – megvalósításuk mikéntjét és időbeli ütemezését mindenképpen.

– Az előző képviselő-testület már elkezdte a temető felújítását és rekonstrukcióját, amelyben a Princivil Egyesület is partner volt, hiszen a korábbi első világháborús emlékpark is folyamatosan újul meg – tájékoztatott a polgármester. – A 30-as években ültetett hársfák folyamatosan mennek tönkre – minden egyes fa egy-egy első világháborúban elhunyt gelsei emlékét őrzi, ezeknek a pótlása zajlik, ahol szükséges.

Emellett a sírok környezetének rendbetétele is feladatot ad hétről hétre. Régi probléma a csapadékvíz elvezetésének kérdése, sajnos a temető domborzati adottságai olyanok, hogy nagyobb esőzésnél a sírkert alsó részén megáll a víz – volt arra példa, hogy 3-4 sornyi síremlék is víz alá került. Meg kellett oldanunk ezt a problémát, ezért dréncsöves rendszert alakítottunk ki ülepítőaknákkal, és reményeink szerint a temetőből így a sírkerten kívüli vízelvezető árokba kerül a csapadékvíz. A sírok közötti gyalogjárdákat közel 200 négyzetméteren térkő burkolattal látjuk el, ez szükséges a biztonságos közlekedéshez is. Mindezzel párhuzamosan megújítjuk a növényzetet is, azaz összességében megpróbálunk új, méltóságteljesebb arculatot adni a temetőnek.

Rácz József hozzátette: a munkálatok során az urnafal környezete is megújul, csakúgy, mint a ravatalozó szociális blokkja. A beruházást a község saját költségvetéséből finanszírozza mintegy 5 millió forint összegben.

– A munkálatok 1-2 héten belül befejeződnek, a későbbiekben pedig a kedvező állapot szinten tartására kell figyelmet fordítanunk.

Rácz József arról is beszélt: a pandémiás időszak felülírta az elképzeléseiket, most pedig, hogy ülésezhetnek a képviselő-testületek, újra kell gondolni a ciklusprogramot, hiszen gyakorlatilag másfél év önhibájukon kívül kiesett.

Képünkön Kádár Zoltán és Korcsmáros Attila a térkövet rakja le a temetőben Fotó: Szakony Attila

– A testület joggal várja el, hogy ennyi idő elteltével érdemit is letegyünk az asztalra – jelezte a polgármester. – Az első testületi ülésen a képviselők elé tárom az „újraindulás, újrakezdés” programját, ennek fontos elemeként szeretnénk újra megnyitni a nagyközönség számára a település évekkel ezelőtt bezárt fürdőjét, ennek előkészítése folyamatban van. Azért fontos szerintem ezzel kezdeni, mert ez Gelse azon turisztikai attrakciója, amelyre a többi fejlesztés felfűzhető. Gondolok itt például a turistaszálló, a Sebestyén-kúria (amely szálláshelyként, borozóként, étteremként egyaránt funkcionálhat) beindítására.

Nyáron folytatjuk az óvoda és az iskola felújítását is. Van hát tennivaló bőven, a célunk, hogy Gelse ismét elfoglalhassa méltó helyét Zala megye gazdasági vérkeringésében – fogalmazott Rácz József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában