Frissen Zalából

2021.06.24. 07:00

Dolgoznak a villámárvízben megsérült gát helyreállításán is Galambokon

A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat kevesebb pénzből gazdálkodik, de helyi összefogással és saját forrás felhasználásával sokat tettek a falu szépítéséért.

Benedek Bálint

Lokálpatrióta csapat dolgozik a település szebbé tételén: Varga Attila, Borsfai Zoltánné, Németh Anita, Mátés István és Szabó Tamás Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Szabó Tamás polgármester elmondta: a nehézségek átvészelésében összetartó lokálpatrióta csapat támogatja. Nincs lehetetlen Varga Attila falugondnok előtt, aki univerzális szakemberként mindent megold, az ő munkáját segíti karbantartóként Mátés István. Az önkormányzatnak van egy szolgáltató központja, amit Németh Anita vezet, sok kreatív ötlettel. A szervezet a közterületek karbantartásával, illetve a gyümölcsös- és zöldségeskert gondozásának koordinálásával is foglalkozik, amit Borsfai Zoltánné Györgyi piacfelügyelő irányít.

– A pályázati források felhasználása mellett figyelünk a falu lakosságának igényeire is, igyekszünk minimális beruházási költséggel orvosolni ezeket – fogalmazott Szabó Tamás. – A labdarúgó-pályánál a lelátó feletti tetőszerkezet cseréje történt meg és befedtük a klubhelyiség teraszát. Az öltöző épületénél elkezdődött egy térköves járda lerakása, s tervezzük tolókapu és új kerítés építését is. A falu központjában található régi tűzoltószertár tetőszerkezete elhasználódott, már beázott. Jó minőségű bontott cserép maradt korábbról, a faanyag megvásárlása jelentett némi költséget. Az épületben a továbbiakban a polgárőrség irodáját, egyéb tárolókat és garázst is kialakítanánk.

Lokálpatrióta csapat dolgozik a település szebbé tételén: Varga Attila, Borsfai Zoltánné, Németh Anita, Mátés István és Szabó Tamás Fotó: Szakony Attila

Szabó Tamás hozzátette: a Magyar falu program keretében a temetőben térköves járda létesült, mellette a tujasort kivágták, de új, árnyékot adó fákat ültettek. Ugyanitt a hulladéktárolásra konténereket készítenek. A Táncsics utca a közelmúltban kapott új burkolatot, és a konyha melletti járdát is cserélik. Szintén saját forrásból a piactéren lévő kiszolgáló épületbe konyhabútort szereltek be, míg az elárusítóhelyeknél mobil szélfogót létesítenek.

A helyieket foglalkoztatja a halastó rendbehozatalának kérdése is. Mint ismert, a tó egy része a tavaly nyári villám­árvízben elfolyt. A megsérült gyalogos hidakat vis maior pályázat keretében már visszaállították, ám a tó ügye még nem rendeződött.

A falu első embere elmondta: belügyminisztériumi támogatásra kaptak ígéretet, illetve várják az uniós pályázatokat, melyek közelebb vihetnek a megoldáshoz. A tó tulajdonviszonyai szerencsére rendeződtek: Galambok többségi tulajdonos lett, pénz nélküli tulajdonátruházás történt, Zalakomár és Balatonmagyaród átadta a részét, viszont Zalaszentjakab megtartotta a 7 százalékos részesedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában