Frissen Zalából

2021.06.22. 07:00

Bárki megnézheti Lendvai Kristóf díjnyertes filmjét

Szinte napra pontosan a két évvel ezelőtti forgatás munkálatai után mostantól a legnagyobb videómegosztó portálon bárki megtekintheti Lendvai Kristóf tavaly a diákfilmszemlén fődíjat, az Egyesült Államokban pedig kategóriadíjat nyert kisjátékfilmjét, a Félútont.

Benedek Bálint

A forgatás idején Lendvai Kristóf (balról) a főszereplő Herold Leventével egyeztetett Fotó: Seres Péter/Archív

Fotó: Seres Peter [email protected]

A színházi rendezőnek készülő végzős gimnazista tavaly nyáron, a 27. Országos Diák­filmszemlén kapta meg a fődíjat a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészei­nek közreműködésével készített alkotásáért. Ráadásul nem is a középiskolások, hanem – egy véletlen besorolás miatt – az egyetemisták mezőnyében nyerte el a fődíjat több mint 120 film versengésének eredményeként.

A 2019-ben készült alkotásnak nem ez volt az egyetlen eredménye, tavaly ősszel Hollywoodban, a Student Los Angeles Film Awards nemzetközi versenyében Kristóf filmje több száz alkotás közül a középdöntőig jutott. Ugyancsak 2020-ban az Egyesült Államokbeli Stillwaterben, a Red Dirt Film Festivalon viszont a legjobb film díját nyerte el nemzetközi mezőnyben a középiskolások kategóriájában, mégpedig egyedüli magyarként versenyezve.

A forgatás idején Lendvai Kristóf (balról) a főszereplő Herold Leventével egyeztetett Fotó: Seres Péter/Archív

Még 2019-ben az olaszországi Bariban a legjobb férfi mellékszereplő díjával jutalmazták Bellus Attilát, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színművészét az Under The Stars International Film Festival keretében.

Kristóf filmje komoly társadalmi problémával, a válással és az azt elszenvedő gyerekekkel foglalkozik, de szól a felnőtté válásról, az útkeresésről, a magunkra utaltságról, az önállóságról. A 38 perces film középpontjában egy kamasz áll, akinek a szülei hangos veszekedések közepette válni készülnek, a fiú ezért megszökik otthonról.

Útközben különféle emberekkel találkozik, mire a végén rádöbben, hogy neki mégis haza kell mennie. A forgatókönyvet Lendvai Kristóf ötlete alapján Mészáros Gyula írta. Az angol fordítást Gelencsér Gábor és Márkus Ádám készítette.

A film Szombathelytől Barcsig számos általános és középiskolába kapott meghívást, Kristóf rendhagyó irodalomórák keretében beszélgetett róla a diákokkal. Ezt a „küldetést”, illetve a fiatal művész elképzeléseinek megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program támogatása is segítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában