Frissen Zalából

2021.05.06. 11:30

Zalában is nyitnak a kulturális intézmények

Miután az oltottak száma elérte a négymilliót, lazultak a szabályok, és féléves kulturális böjt után ismét mehetünk könyvtárba, színházba, művelődési házak előadásaira és moziba. Zalában is újraindul az élet – erről szól összeállításunk.

AG, AHZS, BB, GyF, KÁ, KT

A keszthelyi Festetics-kastély május elsejétől ismét várja a közönséget Fotó: Keszey Ágnes

Keszthely

Persze szabályok azért továbbra is vannak, melyek közül a legfontosabb, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a programokra. Magyarország leglátogatottabb kastélya, a keszthelyi Festetics- kastély május elsejétől ismét várja a látogatókat.

- Sokan érdeklődtek a nyitó hétvégén is a kastély iránt, de nem léphetett be mindenki, mert nem volt védettségi igazolványa. Sokan csak az orvos által kiállított oltási igazolással rendelkeztek és természetesen voltak olyanok is, akik ezzel sem – mondta a tapasztalatokról Tóthné Mezőfi Agáta programmenedzser. – A kiállításra belépők száma nem volt kiemelkedően magas, viszont a parkban sokan sétáltak. A kastélymúzeum pénztáránál felhívjuk a látogatók figyelmét, hogy minden kiállítás bejáratánál elkérik az igazolványokat. A kiállítótermekben nem kell maszkot viselni, a belső átkelő részen, a pénztárnál viszont kötelező feltenni az eszközt.

A keszthelyi Festetics-kastély május elsejétől ismét várja a közönséget Fotó: Keszey Ágnes

Az intézményben készülnek a nyári programokra is: történelmi lovasfesztivált, tematikus napokat, színházi esteket, erkélykoncerteket, klasszikus hangversenyeket, könnyű-, valamint elektronikus zenei koncerteket terveznek. Illetve a házasulandó fiatalok körében is nagyon kedvelt az impozáns kastély. Biztosan sok lesz az esküvő is, hiszen a tavaszra tervezetteket nyárra vagy őszre halasztották. Május végével indulna a lakodalmi szezon, a kastélyban remélik, hogy ezt a rendeletek is lehetővé teszik majd.

Zalaegerszeg

Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Kiss Gábor arról tájékoztatott, hogy a kulturális intézmények nyitásáról szóló rendelet a koronavírus ellen védettséget szerzett felnőtteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak megengedi a belépést a könyvtárakba. A védettségi igazolvány a személyi azonosító irat bemutatásával érvényes, oltási igazolással nem. Kiskorúaknak nincs szükség igazolásra, ám az életkor megállapítására sor kerülhet. A könyvtárban kölcsönzés, irodai szolgáltatás, tájékoztatás, könyvtárközi kölcsönzés vehető igénybe, az olvasók számozott bevásárlókosarat kapnak, melyeket használat után fertőtlenítenek.

Kiss Gábor igazgató és Burkusné Riba Liliána könyvtáros a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Fotó: Katona Tibor

– Aki a védettséget igazoló dokumentummal nem rendelkezik, annak továbbra is a „Könyvtár a küszöbön” szolgáltatást biztosítjuk, előzetes megrendeléssel – mondta a bibliotéka vezetője. – A visszahozott dokumentumok karanténba kerülnek, 72 óra múltán kölcsönözhetők újra. A kölcsönzést helyben igénybe vevőktől azt kérjük, mintegy húsz percet fordítsanak a kiválasztásra, hogy mások is sorra kerülhessenek. Az olvasóknak kézfertőtlenítőt helyezünk ki, s előírjuk a maszk viselését. Munkatársaink is maszkot, a dokumentumok átvételekor pedig kesztyűt is hordanak, és élünk a távolságtartás gyakorlatával. A dokumentumok helyben használatára, számítógépek igénybevételére, rendezvényekre nincs lehetőség.

Május 15-én, szombaton nyitja meg kapuit Zalaegerszegen a falumúzeum – mondta el dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója. A látogatók számát nem korlátozzák, de a skanzenbe egyelőre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 éven felüliek és a velük érkező fiatalok, gyermekek léphetnek be. A védettséggel rendelkezőknek nem kell maszkot viselniük, a fiatalokat erre nem kötelezhetik, de ajánlják nekik. A falumúzeum programterve elkészült, a megvalósítás – júniustól – a korlátozások további enyhítésétől függ.

Az első látogatókat május 15-én engedik be a megyeszékhelyi falumúzeumba. Rendezvények egyelőre nem lesznek Fotó: ZH

Május 17-én, hétfőn várják az első óvodáscsoportot a megyeszékhelyi Griff Bábszínházban. Szűcs István igazgató elmondta: felvették a kapcsolatot a korábban bérleteket vásárolt intézményekkel, és ez alapján félezer nézőre számítanak. „Ha ilyen hűségesek voltak hozzánk, akkor úgy illő, hogy amint lehet, játszunk nekik” – fogalmazott az igazgató. Kiemelte, az előadásokra egy-egy intézményből fogadnak gyerekeket, tehát nem keverednek a csoportok. Nyitódarabként a Pulcinella kertészkedik lesz látható. Terveik szerint június végéig az összes óvodásbérletes előadást megtartják. Jegyet egyébként nem is lehet venni ezekre a darabokra, és a családok által kedvelt hétvégi előadások is csak ősztől indulhatnak újra.

Lenti

Lentiben, a városi könyvtárban belépéskor elkérik a védettségi igazolványt, illetve a személyazonosításhoz szükséges okmányt, odabent kötelező a másfél méteres védőtávolság betartása, a kézfertőtlenítő használata és ajánlott a maszk viselése – ismertette Lapath Gabriella igazgató. Akinek nincs védettségi igazolványa, az a „KönyvPontKint” szolgáltatást veheti igénybe.

– Célunk továbbra is az, hogy senki ne maradjon olvasnivaló nélkül, minden felmerülő igényre megoldást találunk – mondta Lapath Gabriella, hozzátéve: már az első nyitvatartási napon, kedden nagyon sokan keresték fel az intézményt, kihasználva a régóta várt lehetőséget, hogy személyesen válogathatnak a könyvek között. – A jövő héten zajlik a Közösségek Hete elnevezésű országos rendezvénysorozat, melynek egyik programjához és a méhek világnapjához kapcsolódóan a héten színes virágokat várunk a könyvtár ablakaiba. Közösségi oldalainkon pedig egy természetjárós videóval és a már megszokott Gém nevű játékkal is szeretnénk megörvendeztetni követőinket.

Nagykanizsa

Nagykanizsán sincs új a nap alatt, a kulturális intézmények kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt nyitották meg kapuikat. Maresch Dániel, a Cinema Nagykanizsa ügyvezetője elmondta: a nézőtéren nem kell maszkot viselni, a büfében viszont igen, hiszen oda olyanok is betérhetnek, akik csak elvitelre vásárolnak. Nem számítanak nagy rohamra, de május végére egyre több premierfilm érkezik, és ez a hír visszacsalogatja az embereket.

A Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Kovácsné Mikola Mária kiemelte: május 3-tól nyitottak ki, s néhány csoportjuk már tart próbákat.

– Egyelőre Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró és tanár Vízi csodák a nagyvilágban című kiállítása látható az előcsarnokban – folytatta. – Ezt követi majd május 20-án a Kanizsa Fotóklub jubileumi tárlata. Először csak kis lépésekkel indítunk, óvatosan, kisebb rendezvényekkel.

 

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház május 10-től várja látogatóit, szakköreit, művészeti csoportjait. Kámánné Szép Terézia igazgató kiemelte: a maszk viselése és a fertőtlenítés mindenki számára kötelező. Az aktuális rendelkezéseket napról napra tanulmányozzák, és mérlegelik a látogatók lehetséges létszámát, a programok időpontjait.

Hasonlóan gondolkozott a Honvéd Kaszinó igazgatója, Halmos Ildikó is. Felmérték az igényeket, hogy melyik csoport mikor térne vissza a házba, eddig úgy tűnik, ez május végére tehető. A nagy létszámú rendezvényektől egyelőre tartózkodnak, és ezeket később is inkább a sétálóutcába szerveznék meg.

A Halis-könyvtár igazgatója, Czupi Gyula kiemelte: a szabályok betartása mellett a látogatóik 20 percet tölthetnek a könyvtár épületében.

Gyenesdiás

Gyenesdiáson a Liget­plex Cinema tulajdonosa, Iván László elmondta: egy ideig még zárva tart a mozi. Egyrészt mert a forgalmazók nem kínálnak premierfilmeket, illetve az előadások iránt érdeklődő korosztály tagjai között még kevesen kaptak oltást.

A nagyközség művelődési házában azonban már tervezik a programokat.

– Az első szabadtéri rendezvény a Szevasz, tavasz! című pünkösdölő és piacnyitó lesz május 22-én – mondta el Szabó Zsolt Szilveszter művelődésszervező. – Itt még vannak bizonytalanságok, hiszen zenés, táncos rendezvényeket majd csak akkor lehet tartani, amikor a beoltottak száma eléri az 5 milliót. Zárt térbe egyelőre nem szervezünk programokat. A nyáron lesznek tárlatok, de a szakkörök csak ősztől folytatódnak.

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegyen az első közösségi program a május végi strandszezonnyitó és gyermeknap lesz – tudtuk meg Farkas Tibortól, a művelődési ház igazgatójától. A tervezett nyári kínálatban sör-, bor-, csemegeszőlő- és összművészeti fesztivál, a 40 halász emléknap, színházi és strandszínházi előadások, illetve dzsesszkoncertek szerepelnek.

Zalalövő

Zalalövőn a Salla Művelődési Központ könyvtára május 10-től nyit, de e hónapban szombatonként még zárva tartanak. Kovács Mónika könyvtáros elmondta: az épületbe belépni csak védettségi igazolvánnyal lehet, akiknek nincs igazolványuk, azok a könyvtárablakon keresztül vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Május 10-től fogad látogatókat a Salla Múzeum és a tájház is, a járványügyi szabályok szerint. A művelődési központ egyelőre személyes jelenlétű programokat nem tervez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában