Frissen Zalából

2021.05.11. 09:00

Thúry György kardjának másolata került a sisak mellé Nagykanizsán

Thúry György sisakjának másolata mellé tegnap az egykori várkapitány kardjának pontos mása került. A fegyvert a Thúry Vitézlő Oskola a várpalotai Bakonyi Poroszkálók szervezettől kapta.

Pásztor András

Fotó: Pásztor András

Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője elmondta: a Csepin Péter által vezetett várpalotai hagyományőrzőkkel több mint tízéves barátság köti össze a kanizsaiakat. Ennek köszönhető, hogy nemrég becses ajándékkal kedveskedtek nekik a várpalotaiak. A kard pontos mása Thúry György egykori fegyverének.

Fotó: Pásztor András

– A feljegyzések szerint a kardot ütközetben szerezte Thúry György, ám markolatát úgynevezett huszár-markolatra cseréltette a várkapitány – mesélte Vörös András, hozzátéve: bár a fegyvert a vitézlő oskola kapta, mégis úgy gondolták, hogy a hivatalban kiállított sisak mellett jobb helye lesz a kardnak, később pedig a múzeumban bárki megtekintheti a relikviákat. A kardot minden évben egy hónapra Orosztonyba szállítják – itt esett el harc közben Thúry György –, hogy ott is erősítsék a Thúry-kultuszt.

A tegnapi bemutatón dr. Károlyi Attila képviselő helytörténészként arról beszélt, hogy Thúry György fejét ugyan levágták és Konstantinápolyba szállították a törökök, ám a teste minden bizonnyal a környéken, nagy valószínűséggel Kanizsán lett eltemetve, amit fontos lenne felkutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában