Frissen Zalából

2021.05.21. 07:00

Korunk legnagyobb kihívásai – biztonság és migráció konferencia Zalaegerszegen

Biztonságpolitika és migráció volt a kiemelt témája a Korunk legnagyobb kihívásai című konferencia második részének, amit a Hangverseny- és Kiállítóteremben tartottak csütörtökön. Előtte szerdán a családokat és fiatalokat érintő jövőképről esett szó.

Mozsár Eszter

A konferencia résztvevői: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Szabó István honvédelmi államtitkár, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Menczer Tamás államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Vigh Lászó országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Bali Zoltán alpolgármester.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A résztvevőket köszöntő Bali Zoltán alpolgármester arra utalt, hogy Zalaegerszeg a pandémiának köszönhetően nehéz időszakon van túl, ám a város már most a jövőbe tekint, a gazdaságpolitika és határpolitika tekintetében mindenképpen a saját erőforrásokra szeretnének támaszkodni. Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő emlékeztetett, a történelem bebizonyította, hogy akkor fejlődött az ország leginkább, amikor a keresztény értékeket követték.

A konferencia résztvevői: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Szabó István honvédelmi államtitkár, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Menczer Tamás államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium), Vigh Lászó országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Bali Zoltán alpolgármester. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az első előadónak felkért Menczer Tamás rámutatott, ma Európában kétféle irányzat van és áll egymással szemben. A föderalisták egy egyesült földrészt szeretnének látni, míg a szuverenisták az erős nemzetállamokra hagyatkoznának. Magyarország az utóbbiakat pártolja. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint a három legutóbbi válságot tekintve (koronavírus, migráció, gazdasági válság) Brüsszel sokszor volt határozatlan vagy éppen tehetetlen. Magyarország álláspontja nem Európa-ellenes, csupán szeretné hallatni a hangját. A kormány a vírus elleni védekezésben megmutatta a többi országnak, hogy időben és határozott lépéseket hozott például a lélegeztetőgépek, majd a keleti vakcinák beszerzésekor. A másik témára utalva elmondta, a koronavírus miatt egyelőre kevés a bevándorló, ám a járvány megszűnése után várhatóan egyre többen indulnak Európa felé.

Szabó István honvédelmi államtitkár a migráció és biztonság témakörében Szép, új világ? címmel tartott előadást. Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Magyarország geostratégiai fontosságú helyzetben van, ezért kiemelt feladat a nemzetbiztonság, hangsúlyozta Szabó István honvédelmi államtitkár. 2015-ben egész Európát sokkhatásként érte a migráns tömegek vonulása. Magyarország a déli határon 270 kilométeres határzárat épített, ami ma is a külső schengeni határ leghatékonyabb védelme. Másrészt fontos a regionális együttműködés, ezt példázza a Visegrádi Együttműködés.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő több kérdést vetett fel a jövővel kapcsolatban. Egyebek mellett kíváncsi lenne arra, hogy mit jelent az identitásvita, milyen a toleranciaszint, mikor lesz látható tisztán az irányvonal. Szerinte az idei német és a 2022-es francia választások nagyban meghatározzák majd Európa arculatát, politikáját.

A program moderátora Dózsa György, a Figyelő magazin rovatvezetője végül kötetlen kerekasztal beszélgetésre hívta az előadókat.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csaladok-es-fiatalok-jovoje-volt-a-tema-a-zalaegerszegi-varosi-hangverseny-es-kiallitoteremben-5229475/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában