Frissen Zalából

2021.05.25. 17:30

Kenyeret és langallót is sütöttek a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai

A szokásos tavaszi programja helyett úgynevezett közösségerősítő napot tartott idén pünkösdkor a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Szombat délután többek között kemencében sütött kenyérrel, langallóval és lángossal várták tagjaikat egy kiadós beszélgetésre.

Gyuricza Ferenc

Az egyesület tagjai, Csonka Eszter (balról) és Bognár Zsuzsanna készítik elő a kenyér- és langallósütést Fotó: Gyuricza Ferenc

Bár a legfrissebb járványügyi szabályozások értelmében akár a hagyományos főzőversenyt, akár a szintén szokásos kézműves és termelői vásárt, de még pünkösdi király- és királynőválasztást magába foglaló kulturális programokat is megtarthatta volna az egyesület, ám Csonka Ferenc elnök szerint olyan rövid idő állt rendelkezésre azok előkészületeihez, hogy a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. Az egyesület bázisa, az íjászpark azonban így sem maradt néptelen az ünnepek alatt.

- A pünkösdi együttlét egyesületünk talán legfontosabb rendezvénye – folytatta Csonka Ferenc. – Nagyon régóta készültünk rá, különösen annak fényében, hogy tavaly sem tarthattuk meg, ám a tervezett fellépőket az elmúlt hetek bizonytalansága miatt már korábban kénytelenek voltunk visszamondani, így nem láttuk értelmét a programnak. Arra viszont alkalmas a nap, hogy a saját kemencénkben kisütött kenyér és langalló elfogyasztása mellett együtt átbeszéljük az elmúlt évet, közösen tervezgessük a jövőt, s persze a személyes kapcsolatok újbóli felvételét is nagyon fontosnak tartjuk, hiszen ez egy valóban összetartó csapat, a tagságot sokkal inkább a barátság, mint a közös programok tartják egyben.

Az egyesület tagjai, Csonka Eszter (balról) és Bognár Zsuzsanna készítik
elő a kenyér- és langallósütést Fotó: Gyuricza Ferenc

Csonka Ferenc azt is hozzátette, az elmúlt egy évben gyakorlatilag minden rendezvényüket vissza kellett mondaniuk – többek között a Böjte Csaba vezette, erdélyi gyermekotthonokat működtető Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogató segélyprogramjuk is elmaradt -, így már mindenki nagyon várta a közös találkozást. A szombati megbeszélésen abban maradtak, hogy a pünkösdi fesztivált egy családi nappal pótolják, erre június 5-én kerítenek sort, ugyancsak a városi íjászparkban. Arról is döntöttek, hogy bővítik tevékenységi körüket, így a park egyik részén egy fűszer- és gyógynövénykertet alakítanak ki, az egyesülethez a közelmúltban csatlakozott Baki Szilvia kertészmérnök, gyógynövény-felismerő és -felhasználó szakmérnök szakmai segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában