Frissen Zalából

2021.05.25. 17:30

Kenyeret és langallót is sütöttek a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai

A szokásos tavaszi programja helyett úgynevezett közösségerősítő napot tartott idén pünkösdkor a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. Szombat délután többek között kemencében sütött kenyérrel, langallóval és lángossal várták tagjaikat egy kiadós beszélgetésre.

Gyuricza Ferenc

Bár a legfrissebb járványügyi szabályozások értelmében akár a hagyományos főzőversenyt, akár a szintén szokásos kézműves és termelői vásárt, de még pünkösdi király- és királynőválasztást magába foglaló kulturális programokat is megtarthatta volna az egyesület, ám Csonka Ferenc elnök szerint olyan rövid idő állt rendelkezésre azok előkészületeihez, hogy a rendezvény elhalasztása mellett döntöttek. Az egyesület bázisa, az íjászpark azonban így sem maradt néptelen az ünnepek alatt.

- A pünkösdi együttlét egyesületünk talán legfontosabb rendezvénye – folytatta Csonka Ferenc. – Nagyon régóta készültünk rá, különösen annak fényében, hogy tavaly sem tarthattuk meg, ám a tervezett fellépőket az elmúlt hetek bizonytalansága miatt már korábban kénytelenek voltunk visszamondani, így nem láttuk értelmét a programnak. Arra viszont alkalmas a nap, hogy a saját kemencénkben kisütött kenyér és langalló elfogyasztása mellett együtt átbeszéljük az elmúlt évet, közösen tervezgessük a jövőt, s persze a személyes kapcsolatok újbóli felvételét is nagyon fontosnak tartjuk, hiszen ez egy valóban összetartó csapat, a tagságot sokkal inkább a barátság, mint a közös programok tartják egyben.

Az egyesület tagjai, Csonka Eszter (balról) és Bognár Zsuzsanna készítik
elő a kenyér- és langallósütést Fotó: Gyuricza Ferenc

Csonka Ferenc azt is hozzátette, az elmúlt egy évben gyakorlatilag minden rendezvényüket vissza kellett mondaniuk – többek között a Böjte Csaba vezette, erdélyi gyermekotthonokat működtető Dévai Szent Ferenc Alapítványt támogató segélyprogramjuk is elmaradt -, így már mindenki nagyon várta a közös találkozást. A szombati megbeszélésen abban maradtak, hogy a pünkösdi fesztivált egy családi nappal pótolják, erre június 5-én kerítenek sort, ugyancsak a városi íjászparkban. Arról is döntöttek, hogy bővítik tevékenységi körüket, így a park egyik részén egy fűszer- és gyógynövénykertet alakítanak ki, az egyesülethez a közelmúltban csatlakozott Baki Szilvia kertészmérnök, gyógynövény-felismerő és -felhasználó szakmérnök szakmai segítségével.

Ezek is érdekelhetik