Frissen Zalából

2021.05.18. 06:50

Eddig is közel állt a hívek szívéhez az ozmánbüki templom

Szinte minden megújult az északnyugat- zalai kisközség templomán, ám Isten közelsége továbbra is a régi maradt. Ezzel a gondolattal köszöntötte az összegyűlt híveket a szakrális épületnél a felújítás utáni újraszentelésen Mikolás Attila salomvári plébános.

Gyuricza Ferenc

A megújult ozmánbüki templom

Fotó: Gyuricza Ferenc

A 18. század közepén emelt ozmánbüki Urunk mennybemenetele templom megáldására vasárnap délután szerveztek ünnepi istentiszteletet, az esemény főcelebránsa dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye főpásztora volt. Mielőtt a püspök szenteltvízzel körbehintette volna a négy éven át zajlott munka eredményeként kívül-belül teljesen megújult épületet, Mikolás Attila részletesen is ismertette a helyreállítási és átalakítási munkálatokat. Elmondta, hogy nemcsak a feltétlenül szükséges felújításokat végezték el a már igencsak rossz állapotban lévő, teljesen átnedvesedett falú, dohos, illetve statikailag is megrendült épületen, hanem a templom szentélye is átalakult. Korábban nem volt szembemiséző oltár, most többek közt ezt a hiányt is pótolták, illetve hozzá kapcsolódóan új felolvasóállvány is került a liturgikus térbe.

A felújított templomot dr. Székely János szombathelyi püspök szentelte újra
Fotó: Gyuricza Ferenc

A szintén megújult tabernákulumot is megszentelte a megyés püspök.

– A régi templom is betöltötte funkcióját, hiszen az emberek szívesen jártak szentmisére – emelte ki Mikolás Attila. – Magukénak érezték Isten házát, díszítették és takarították, bár látták és tudták, hogy ráfér a felújítás.

A megújult ozmánbüki templom
Fotó: Gyuricza Ferenc

A plébános azt is elmondta: Jézuska-várások, betlehemi játékok ugyancsak jelezték, hogy az ozmánbüki templom közel állt a hívek szívéhez, s ministránsok is szép számmal akadtak a faluban. A felújításra nem azért került sor, mert azt várnák, hogy ettől növekszik a templomba járók száma, de abban bíznak, hogy aki eddig rendszeresen részt vett a szentmiséken, az továbbra is fontosnak tartja hitének gyakorlását, s ezt mostantól – a hívek adományainak, segítőkészségének, felajánlásainak is köszönhetően – megszépült környezetben teheti meg.

Kovács Anikó polgármester gyermekkori élményeinek felidézésével csatlakozott az elhangzottakhoz. Szerinte az épület belső megújulása csodálatos, de a külső felújítás is gyönyörű lett. A munkálatok költségeihez az önkormányzat is igyekezett hozzájárulni, a négy év alatt több mint négymillió forintot biztosítottak erre a célra. Az önkormányzat emellett arra is lehetőséget biztosított, hogy a felújítás ideje alatt a szentmiséket a faluházban tartsák meg.

A templom újbóli megáldását és felszentelését követően dr. Székely János megyés püspök pontifikált istentiszteletet az épületben. Példabeszédében arra buzdította a megjelenteket, hogy bátran vállalják fel keresztény hitüket, merjenek igent mondani Isten hívó szavára, fogadják be őt a szívükbe, s törekedjenek arra, hogy semmilyen külső tényező ne vonja el figyelmüket az Úrról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában