Frissen Zalából

2021.05.12. 18:00

Agarászok központja, túrázók állomáshelye Mihályfa

Megyénk keleti határán, a Zalaegerszeg–Sümeg országút mellett fekszik a 354 lakosú Mihályfa. Itt működik az Országos Agarász Egyesület központja, szép gyűjteménye. A falu életéről Sélley Géza polgármesterrel beszélgettünk.

Szalay Csaba

Sélley Géza polgármester az egykori iskolában, amely 2010-ben szűnt meg. Jelenleg értéktárként működik

Fotó: Szalay Csaba

A település lakosságszáma öt éve stagnál, a népesség 22 százaléka 65 év feletti, a 14 év alatti gyerekek 30-35-en vannak. A községben hét eladó ingatlan van, jelenleg hat iránt érdeklődnek, nem csak mihályfai kötődésűek. Jelentős, hozzávetőleg 10 százalék a német ajkú ingatlantulajdonosok aránya. Óvoda, iskola már nem működik a faluban. Egy élelmiszerbolt és egy itallerakat van.

A helyiek büszkék arra, hogy két „kastélyuk” is van, az egyik a 18. század közepén épült. A környezet megtisztítása elkezdődött, az épület magántulajdon. A másik az 1800-as évekből való, ebben működik az önkormányzati hivatal és a kultúrház. Az épületben két szálláshelyet is kialakítottak, ezek keresettek a kéktúrázók körében is. Az épület körüli terület is az önkormányzaté, itt szabadtéri rendezvényeket tartanak, ha nincs korlátozás.

Sélley Géza polgármester az egykori iskolában, amely 2010-ben szűnt meg. Jelenleg értéktárként működik Fotó: Szalay Csaba

A településen 15-20 vállalkozó dolgozik leginkább a mezőgazdaságban.

– A Start-programban nyolcan, a hosszú közfoglalkoztatásban ketten tevékenykednek. A tavalyi korlátozások idején három ember kétnaponta felkereste az igénylőket és intézte a bevásárlást, a falugondnok a gyógyszerbeszerzést – mondta a polgármester, és hozzátette: a képviselők is sokat segítettek a járvány során a lehetőségeik szerint figyelemfelhívással, plakátkészítéssel, védőkesztyű-beszerzéssel.

– A lakosság köréből is többen felajánlották a segítségüket, ki kell emelnem Horváth Mariannát, aki szájmaszkokat készített a falubelieknek. Dr. Göőz Pál háziorvossal és az asszisztensével, Bódis Bettinával napi kapcsolatban álltunk, egymást segítettük a munkában. A községünkben az előző hullámban volt több fertőzött – mondta Sélley Géza.

A Vöröskereszt két szociá­lis gondozója tizenkét személyt lát el. Saját konyháról biztosítják a köz- és szociális étkeztetést.

A templom a 18. század közepén épült
Fotó: Szalay Csaba

Mihályfa életében jelentős szerepet töltenek be az egyesületek. Itt alakult meg az Országos Agarász Egyesület és itt van a központja. Sajnos a járvány miatt már második éve elmaradnak a rendezvényei. A Fenyőspatak Völgyének Alapítványa a játszótérfejlesztést bonyolította le. Az iskolaépületben már évek óta megtekinthető egy mintaszerű értéktár, de a működtetésére csak most hozták létre az értéktár bizottságot. Polgárőrség nincs a faluban.

– Kicsi a település, össze kellene fogni több falunak, akkor lenne értelme – jegyezte meg a polgármester.

A pályázatokról Sélley Géza elmondta: folyamatban van a Települési Operatív Program keretében egy 2018-ban öt község által beadott pályázat megvalósítása, ez közösségi programokat finanszíroz. A mintegy 4 millió forint értékű Leader-pályázat megvalósítása még tart.

– Nyertünk a Magyar falu programban több mint 13 millió forintot falugondnoki gépjárműre, s támogatták a kultúrház tetőzetének felújítását, és az elhagyott ingatlanok közcélra történő hasznosítására beadott pályázatot is – sorolta tovább. – A Kisfaludy programból 2 millió forintot kaptunk a Kéktúra szállás további fejlesztésére. Idén játszótérfejlesztésre, buszforduló kialakítására, az ifjúsági klub és a ravatalozó felújítására pályázunk, és garázst építenénk a falugondnoki busznak. A konyha és a Kéktúra szálló elektromosenergia-ellátását is fejleszteni kell, a tornaterem és a szállás esővíz-elvezető csatornáját fel kell újítani, az orvosi rendelő belső nyílászáróit lecserélni.

Beszélgetésünk végén a polgármester megmutatta a gazdag, szépen berendezett értéktárat, amely Rőti Józsefné irányításával készült, és az agarászok kiállítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában