Frissen Zalából

2021.05.13. 10:00

A hívek segítségére is számítanak Pákán

A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére felszentelt helyi templom oldalsó bejáratához vezető betonlépcső és járda helyett akadálymentes feljárót tervez építeni a helyi egyházközség. A munkálatokhoz szükséges összeg egy része már rendelkezésre áll, de a teljes beruházáshoz nem elég, ezért kérik a hívek segítségét.

Korosa Titanilla

Németh Csaba mutatja a tervezett felújítás helyszínét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

– Problémát okoz, hogy a templomot nem lehet munkagéppel, járművekkel megközelíteni, amire szükség lenne, hiszen egy több mint 300 éves épületről van szó, időnként szükség van javításokra – mondta ­Németh Csaba plébános. – Gesztenyefáink is közel 150 évesek, ápolásukhoz szakemberek segítségét vesszük igénybe. Emellett az évek során megkopott, balesetveszélyessé vált a betonlépcső és a járda, télen nehéz letakarítani, ezért ideje lenne átalakítani ezt a részt. Terveink szerint a lépcsőt megszüntetjük, felszedjük a betonlapos járdát. A lépcső helyén enyhén emelkedő feljárót alakítanánk ki, ezzel az akadálymentesítés is meg lenne oldva, a járdát pedig kiszélesítenénk, hogy nagyobb járművek is el tudjanak jutni akár a templom ajtajáig. Térköves burkolatot tervezünk, hiszen műemléki környezetről van szó, vagyis e szabályoknak is meg kell felelnünk – tette hozzá.

A plébános azt is elmondta, hogy egy jólelkű adományozónak köszönhetően sikerült a templomkertben a fákat szakszerűen visszavágni, de szeretnék folytatni a munkát, rendezni a terepet, úgy, hogy a templomkert közösségi kertté alakuljon. Padokat is helyeznének ide, hogy akár a szentmise után leülhessenek, beszélgessenek a hívek. A templom ­mögötti meredek oldalt pedig elegyengetnék.

Németh Csaba mutatja a tervezett felújítás helyszínét
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A szombathelyi püspökségtől kaptunk már egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, illetve a környékbeli települések vezetői, a kedves hívek is hasonló összeggel hozzájárultak már a munkálatokhoz, de összesen 3,5-4 millió forintra lenne szükség a tervezett átalakításhoz. Ezért gondoltuk, hogy a közvéleményhez fordulunk egy kéréssel, hogy akik tudják, vagy kötődnek ehhez a templomhoz, azok támogassák tervünket.

Németh Csaba arról is beszélt, hogy a közösségi ház felújítását is szeretnék befejezni, konkrétan a tálaló teakonyha és a vizesblokk rendbetételét, hogy rendeltetése szerint használhassák. E célra pályázatot nyújtottak be a Magyar falu program egyik kiírására.

A közeljövő eseményeiről szólva a plébános hozzátette, hogy Pákán a szülők kérésének megfelelően június 6-án tartják az elsőáldozást, és készülnek a Péter-Pál-napi búcsúra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában