Frissen Zalából

2021.04.19. 15:00

Öregbítették a Báthory István Technikum, a város és a megye nemzetközi jó hírét

Április 15-én immár ötödik alkalommal csatlakozott az eredetileg német kezdeményezésre indult s ma már világszerte népszerű logisztika napja eseménysorozathoz a ZSZC Báthory István Technikum. Sajnos a pandémiás helyzet miatt erre az idén is csak online kerülhetett sor.

Fincza Zsuzsa

Kónyáné Tömpe Lívia tagintézmény-vezető és Szerdahelyi János közgazdász tanár a virtuális térben megtartott rendezvényt is jónak értékelte Fotók: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

– Így is nagy sikerű, izgalmas interaktív foglalkozásokban, előadásokban gazdag napon vagyunk túl – újságolta Kónyáné Tömpe Lívia tagintézmény-vezető és Szerdahelyi János közgazdász tanár, a zalaegerszegi logisztikanapi események fő szervezője a már hónapok óta diákok nélkül árválkodó intézmény előtt.

Kónyáné Tömpe Lívia tagintézmény-vezető és Szerdahelyi János közgazdász tanár a virtuális térben megtartott rendezvényt is jónak értékelte Fotók: Fincza Zsuzsa

– A logisztika napja az iparban, a kereskedelemben és a logisztikai szolgáltatások ágazatában tevékenykedő vállalatok társasági napja, amely lehetővé teszi a nyilvánosság számára, hogy betekintést nyerjenek a logisztika- és az ellátásilánc-menedzsment tevékenységének sokféleségébe, és tájékoztatást kapjanak az ágazat karrierlehetőségeiről. A logisztikai intézmények bemutatják kutatási projektjeiket és oktatási intézményeiket, megismerhetővé teszik kurzusaikat és tanterveiket. A magyar logisztikai társaság (MLBKT) 2012-ben csatlakozott először a nemzetközi programsorozathoz, melynek elsődleges célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a szakma kulisszatitkait. Bármely cég, felsőoktatási intézmény bekapcsolódhatott a programsorozatba, ha kinyitotta kapuit, és meghívta magához a szakmabelieket és az érdeklődő laikusokat; sajnos erre az idén csak a virtuális térben nyílt lehetőségünk, de így sem hagytuk ki – szólt a rendezvény törekvéseiről a szervező közgazdász tanár.

– Naná, hogy nem hagytuk ki, hiszen iskolánk szívügyének tekinti a logisztikanapi rendezvényeket. 1998-ban a Munkaerőpiaci Alap és a Világbank pályázatot hirdetett az ifjúsági szakképzés fejlesztésére, melyben középfokú logisztikai szakemberek képzésére nyújtottuk be anyagunkat. Munkánk sikeres volt, így lehetőséget kaptunk, hogy 2001-től – az országban először – ezzel a szakmával bővítsük iskolánk képzési rendszerét. Azóta tanintézményünkben folyamatos a logisztikai képzés, elsősorban az érettségi utáni képzésben, illetve a felsőoktatásban. Jelenleg 42 diák nappali, 16 fő pedig a felnőttoktatás keretében tanulja nálunk a logisztikát. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt öt évben a Bá­thory István Technikum ezen a napon a logisztika zalaegerszegi fellegváraként vesz részt a programok szervezésében is – fogalmazott Kónyáné Tömpe Lívia, hozzátéve, hogy felsorolni is sokáig tartana, hogy a zalaegerszegi szakemberek mellett milyen sok neves, magas szakmai tekintélynek örvendő személyiség látogatott el a tanintézményükbe.

A Báthory-iskola szervezésében Nagyné Csóti Beáta egyetemi mestertanár
online tartott interaktív foglalkozást

Pedig érdemes néhány nevet megemlíteni, hiszen nagy élményt jelentett a diákoknak, amikor az előadók között személyesen találkozhattak dr. Kovács Zoltán egyetemi tanárral, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánjával, Firbás György logisztikai szakértővel, Reis Viktor logisztikai igazgatóval, Kerekes Gábor protokollszakértővel, Novák Zoltán biztonsági tanácsadóval, Sóti Balázs környezetvédelmi szakértővel és Marján Miklós logisztikai szakemberrel, a Logisztikai Érdemrend kitüntetettjével.

– Iskolánknak a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Kara anyagmozgatási és logisztikai rendszerek tanszékével való immár 3 éves együttműködése keretében az idén Nagyné Csóti Beáta egyetemi mestertanár „Egy szállítási feladat modelljének felírása” címmel tartott rendhagyó órát, amely során a diákok az operációkutatással és a döntéstámogatással ismerkedhettek meg a szállítási fe­ladatok végrehajtásánál. A 10. évfolyamos hallgatók emellett részt vettek számos olyan elő­adáson, amelyek szorosan kapcsolódnak a tananyagukhoz. Ennek során tanulmányozhatták, hogy hogyan tároljunk, komissiózzunk, csomagoljunk és terítsünk árukat hűtőházi körülmények között (SSI Schafer magyarországi központja), a csomagolásfejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakemberek számos példán keresztül bemutatták, hogy hozzáértő csomagolástervezéssel a logisztikai folyamatok – szállítás, tárolás, kezelés és a többi… – hatékonysága hogyan javítható. A hatékonyságon túl azonban a csomagolásnak „fenntarthatónak” is kell lennie (nem csak környezetbarátnak), aminek megismeréséhez megint csak képzett szakemberek nyújtottak segítséget. Az eredményesség azonban nem nélkülözheti a megfelelő tudást, az ellátási láncot segítő GSI-szabványok ismeretét és alkalmazását sem – természetesen ezekben is elmélyedhettek iskolánk tanulói. Az előadásokat a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szervezte – tért ki az idei logisztikai nap programjára Szerdahelyi János.

– Bátran mondhatjuk: közel 70 logisztikus és a kereskedelmi tanulónk rendkívül hasznos napot tudhat maga mögött. A részvételük nemcsak a tudásuk szintjét emelte, hanem iskolánk hazai és nemzetközi elismertségét is erősítette, hiszen felkerültünk a nap eseményeit jelző nemzetközi térképre, és rendezvényünkkel szerepeltünk a Német Logisztikai Társaság honlapján is – summázta a nap eredményességét Kónyáné Tömpe Lívia tagintézmény-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában