Frissen Zalából

2021.04.19. 07:00

Megtartották a holokauszt emléknapját Zalaszentgróton

Szűk körben tartottak megemlékezést csütörtökön a holokauszt helyi áldozatairól.

Szalay Csaba

Varga István, Bonyhárdné Purger Nikoletta, Vári Mária, Baracskai József, Bonyhárd Dezső a megemlékezésen Fotó: Szalay Csaba

1944. április 16-án Kárpátalján kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba zárása. Az ezt követő hónapok során több mint 400 ezer zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba.

Varga István, Bonyhárdné Purger Nikoletta, Vári Mária, Baracskai
József, Bonyhárd Dezső a megemlékezésen Fotó: Szalay Csaba

Április 16. 2001 óta a magyar holokauszt emléknapja, amelynek alkalmából Zalaszentgróton is lerótták tiszteletüket az áldozatok előtt. Először a vasútállomás előtti emlékkőnél, majd az izraelita temetőben lévő, az áldozatok nevét felsoroló emlékműnél Varga István, a városi művelődési központ igazgatója elmondta Radnóti Miklós Töredék című versét.

A kegyelet koszorúját Baracskai József polgármester és Vári Mária alpolgármester helyezte el a megemlékezés mindkét helyszínén. A résztvevők zsidó szokás szerint egy-egy Bonyhárdné Purger Nikoletta által megfestett kavicsot tettek a márványtáblákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában