Koronavírus Zalában

2021.04.20. 06:50

A legtöbb diák ment iskolába: a hétfői nyitás tapasztalatai Nagykanizsán

A járványügyi korlátozások lazításának első lépéseként tegnap megnyitottak az óvodák, és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai is újra benépesültek.

Benedek Bálint, Pásztor András

Hétfő reggeli forgalom a nagykanizsai Hevesi-iskola előtt

Fotó: Szakony Attila

A nagykanizsai Szekeres Kinga és párja, Németh Ádám tegnap reggel sok szülőhöz hasonlóan ismét valamivel korábban volt kénytelen kelteni a gyerekeket, hiszen indulni kellett az óvodába és az iskolába. Egy hónapos otthonlét után a 7 éves Németh Norina a Hevesi-iskola első osztályában „vette fel újra a munkát”, míg két évvel fiatalabb öccse, Németh Csanád a Hevesi-óvodába ment.

- A kislányom viszonylag jól viselte a digitális oktatást, nem kellett olyan korán kelnie, és a tanítónők folyamatosan küldték a feladatokat – mesélte az édesanyja. – Szerencsére sikerült megoldanunk mindent az elmúlt hetekben. Persze azért a tanítók jelenléte, hozzáértése hiányzott, ahogy az épp most formálódó kis közösségük is. A gyerekek alig várták, hogy személyesen találkozzanak, hiszen ilyenkor rengeteg élmény éri őket.

Hétfő reggeli forgalom a nagykanizsai Hevesi-iskola előtt
Fotó: Szakony Attila

Szekeres Kinga hozzátette: az iskolából annyi plusz információ érkezett hozzájuk, hogy az arcmaszk viselése mostantól a gyerekeknek kötelező lesz a tanórákon, a folyósokon és szünetekben is. A kislánya egyébként elfogadta és viseli is a védőeszközt, de annyi könnyebbséget felajánlott az intézmény, hogy ha a gyerek nagyon ellenkezne a maszk miatt, akkor a tanítási órák után az illető kisdiákot hazaengedik. Az anyuka elmondta: egyelőre megpróbálják az eredeti megoldást, ha mégis kényelmetlen lenne ez Norina számára, akkor a másik verzió mellett döntenek. Csanáddal kapcsolatosan nincs hasonló kötelezettség.

A hétfői iskolanyitás tapasztalataival kapcsolatban megkérdeztük Magyar Ferencet, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatóját is, aki elmondta: a tankerület fenntartásában működő általános iskolákba összesen 4167 alsó tagozatos diák jár, és a hétfői napon a tanulók 13,8 százaléka hiányzott az iskolákból különböző okok miatt.

– Ebből látható, hogy a szülők túlnyomó többsége elengedte gyermekét iskolába – említette a tankerület igazgatója, aki hozzátette: az intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermekek, tanulók látogathatják, a járványügyi helyzetre való tekintettel az iskolák vezetői erre többször felhívják a szülők, gondviselők figyelmét. – Az intézmények fertőtlenítését már a múlt héten elvégezték a szakemberek, a diákok az iskolába való belépés előtt testhőmérséklet-mérésen estek át, és napközben, az órák közötti szünetekben jellemzően az udvaron, azaz szabad levegőn tartózkodtak a gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában