a rászorulókat támogatják

2021.02.26. 20:00

Ruhával, élelmiszerrel, gyógyászati segédeszközökkel segít a megyeszékhelyi adományközpont

A pandémia rányomta bélyegét a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének tavalyi évére, csakúgy, mint a hasonló szervezetek életére. A több mint 1200 fős egyesület égisze alatt működő adományközpont a nehézségek ellenére folyamatosan támogatja a rászorulókat.

Mozsár Eszter

Jandó Lászlóné és Dudás Gyula a ruhaneműket rendezi a zalaegerszegi adományközpontban

Fotó: Pezzetta Umberto

Az asszonyok ruhákat válogattak a folyosókon és a termekben. Közben maguknak tették fel a költői kérdést, vajon még meddig kell óvatosnak lenni, maszkot hordani.

Dudás Gyula négy éve elnök, először az egyesület mindennapjairól kérdeztük. Mint mondta, teljesen felborult az éves tervük, a programok elmaradtak Keszthelyen, Zalaszentgróton, Zalalövőn, Lentiben, Zalaegerszegen és a városokhoz tartozó településrészeken. Nekik különösen figyelniük kell egymásra, mivel tagságuk nagy része hetven év feletti. Egyelőre nem terveznek, majd a szigorítások feloldása után eldöntik, hogy milyen rendezvényeket tartsanak meg.

Jandó Lászlóné és Dudás Gyula a ruhaneműket rendezi a zalaegerszegi adományközpontban
Fotó: Pezzetta Umberto

– Úgy érzem, az elmúlt évek alatt sikerült sok mindenben változtatnunk, újítanunk – fogalmazott az egyesület vezetője. – Tudomásul kellett venni, hogy a mai világban nekünk, civil szervezeteknek tennünk kell azért, hogy felfigyeljenek ránk. Most nagyon nehéz támogatókat szerezni.

A felkeresett cégek, vállalkozások nagy része már elkötelezte magát más szervezetek mellett. Türelem és kitartás kell, de nem reménytelen. Örülök, hogy egyre többen ismerik küldetésünket, munkánkat. A személyes jelenlétnek nagy súlya van, így elmaradhatatlan résztvevői vagyunk a különféle fesztiváloknak, jótékonysági rendezvényeknek.

Másik fontos kérdés életünkben éppen a közösség, ezért sok betegtársat arra ösztönzök, hogy csatlakozzanak az egyesülethez. Nem mellékes az sem, hogy a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) által kibocsátott igazolvánnyal például ingyen vagy kedvezményesen látogathatjuk az állami múzeumokat, várakat, strandokat.

Az egyesület nem kis missziót vállalt a zalaegerszegi adományközpont működtetésével, miközben Keszthelyen és Zalaszentgróton is létrehoztak hasonlót. Az önkormányzatok az ingyen bérbe adott helyiségekkel támogatják őket. A lakosság által felajánlott ruhák és használati, gyógyászati eszközök mellett a cégek, boltok, nagyobb áruházláncok segítik őket. Az adományközpontokban az egyesület tagjai önkénteskednek.

– Azt vallom, hogy először mi adjunk, utána kérjünk – mondta az elnök. – Ebben a szellemiségben hoztuk létre az adományközpontot. Elein­te tagjainkat, családjaikat segítettük, aztán idővel ­egyre szélesebb lett a kör. Nagyon jó kapcsolatunk van a családsegítő központtal, az önkormányzat szociális osztályával. Fontos lépés volt, amikor együttműködési megállapodást kötöttünk a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, akiknek az a küldetése, hogy a felhalmozódott, megmaradt élelmiszereket eljuttassák a rászorulóknak. Tavaly húszmillió forint értékű élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt és pékárut kaptunk a keszthelyi térségben, Zalaegerszegen és környékén tízmillió forint volt a támogatás. Tavaly egy másik problémával is szembekerültünk. A korlátozások és a járvány miatt sokan rekedtek otthonaikban, nem tudtak rehabilitációkon részt venni, az elkészült művégtagokat átvenni.

Egyre többen igényelték a kerekesszéket, mivel lebetegedtek, járni nem tudtak. Volt olyan eset, amikor temetésre kérték el a segédeszközt, hogy a hozzátartozójukat kivigyék a szertartásra. A rehabilitá­ciós eszközöket úgy szerezzük be, hogy a külföldiek által Hévízen hagyott eszközöket megkapjuk a Hévízi Szobakiadó Szövetségtől. Szomorú tény, de az utóbbi időben egyre több kerekesszéket, szobavécét, fürdetőszéket kapunk a lakosságtól, az elhunytak hozzátartozóitól. Büszkén mondhatom, ismernek minket a megyén kívül is, több kérés érkezett már Somogy és Vas megyéből.

A koronavírus-járvány elején nagy szükség volt a munkánkra, amikor hirtelen bezárt minden és sokan vesztették el munkájukat. Több önkormányzat tőlünk kért segítséget, a falugondoki buszokkal azóta hetente egyszer kiviszik az élelmiszert a rászorulóknak. Emellett a lakásotthonoknak, gyermekotthonoknak segítünk, ruhákkal az idősotthonokat látjuk el.

Dudás Gyula végül megmutatta az elismerő okleveleket, amit a járványhelyzet idején tanúsított példaértékű tevékenységükért kaptak. Zárásként – mivel az elnök nem kér és nem panaszkodik – az újságíró teszi hozzá, hogy az egyesület a természetbeni mellett örömmel fogadja a pénzbeni felajánlásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában