motoros kalandok

2021.01.09. 15:00

A várak királya – Vajdahunyad ékszerdoboza

Gyermekkorom kedvenc olvasmánya volt Mikszáth Kálmán Magyarország lovagvárai című könyve, a mesébe illő nyelvezet segített könnyen megérteni középkori történelmünket. A képzeletemet már akkor szabadjára engedve kóboroltam az ódon romok, épületek között. A később képeslapokon, fotókon látott Vajdahunyad tovább fokozta csodálatomat és érdeklődésemet. A gyerekkori álom 2018 augusztusában, a nyolcnapos erdélyi motoros túránk alkalmával teljesült.

Mozsár Eszter

Nyolcan indultunk útnak, közben két társunk motorját Tordán javítani kellett, ők később Déván csatlakoztak. Vajdahunyad előtt megjártuk Aradot, a Tordai-hasadékot, a tordai sóbányát, Torockót, a Madarasi Hargitát, Tusnádfürdőn medvéket néztünk, nem riadtunk vissza a cseppet sem félelmetes Drakula-kastélytól, megcsodáltuk a gyönyörű síparadicsomot, Brassópojanát és útba ejtettük Déva várát. Feledhetetlen élmény volt átgurulni a Békás-szoros hatalmas szurdokvölgyében és természetesen nem hagyhattuk ki a motorosok bakancslistát útját, a Transzfogarasi utat.

Zsigmond király 1409-ben adományozta a birtokot Hunyadi János apjának, Vajknak ezután épült a vár elődje. Érdekesség, hogy az iratban megemlítik az akkor három éves Jánost. A pletykák szerint Zsigmond király kitüntetett figyelme nem véletlen, későbbi katonai karrierjét is segítette, származásáról számtalan elmélet kering. Hunyadi János kormányzósága alatt a várban élt felesége, Szilágyi Erzsébet.

A kiemelkedő hadvezérnek köszönhetjük, hogy a gótikus várpalota hatalmas, kéthajós lovagteremmel bővült, ahol ma fegyverkiállítás látható. Felette találjuk az Országházat, a fontos tanácskozások helyszínét.

Hunyadi halála után az özvegy kezenyomát a reneszánsz stílusjegyek őrzik, ekkor épült a Mátyás-loggia, ahol a hagyomány szerint Mátyás király lakott.

Ez az első, máig fennmaradt reneszánsz emlék Erdélyben.

Később Bethlen Gábor fejedelem bővítette az északi és déli szárnyat, azt pedig már barokk stílusban. A délnyugati rész az úgynevezett királyház, melyet Zólyomi Dávidné Bethlen Katalin építtetett. Sajnos több tűzvész pusztította az egykori hatalmas úri épületet, az 1870-es években Steindl Imre és Schulek Frigyes tervei alapján újították fel. Magyar nyelvű feliratot nem igazán, csupán angolt és románt találunk. A berendezés sajnos szegényes más várakhoz képest, a műkincseket jobbára román múzeumokban őrzik.

A várat idegenvezető hiányában saját magunk barangoltuk be, így is nagyszerű élmény. Mátyás király szobájában reneszánsz dallamok fogadtak, ahogy az alábbi videóban hallható.

Vajdahunyad vára tehát történelmünk egyik legszebb és jó állapotban fennmaradt emléke, ahova mindig érdemes visszatérni vagy legalább egyszer megtekintetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában