Hittel és összefogással

2020.10.13. 07:00

A templomszentelésre emlékezett Molnári

Szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt tartották a templomszentelést a településen, ahol széleskörű közösségi öszszefogásból épült fel a Rózsafüzér királynője templom. Vasárnap a jubileum tiszteletére a helyi horvát nemzetiségi önkormányzat szervezett megemlékezést.

Benedek Bálint

Harangozó Vilmos plébániai kormányzó felidézte a templomépítés részleteit

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt a település központjában álló templomban szentmise nyitotta, majd a résztvevők, az egykori építők és a molnári asszonykórus tagjai átvonultak a közeli művelődési házban rendezett ünnepségre. Az ott felállított állványokon több száz kép sorakozott, melyek a templom felépítésének minden mozzanatát megörökítették.

A Rózsafüzér királynője templom Molnáriban
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A bevezetőben elhangzott: a templomépítés álmának megvalósításához szükség volt az Istent tagadó rendszerek megingására. Ezenkívül ahhoz, hogy a templom ma álljon, szükség volt egy olyan bátor, fáradhatatlan, akadályokat nem ismerő lelki atyára, mint Harangozó Vilmos plébániai kormányzó, továbbá több családra, a falu vezetőire és kivételes közösségére.

A rendezvényen Harangozó Vilmos hosszasan beszélt a templom létrehozásának ötletéről, a megvalósításról, illetve a helyi és környező településeken élők áldozatvállalásáról, segítőkészségéről. Kiemelte: az elképzelése után a terveket felkérésére Káldi Gyula építész készítette, akinek mindössze 1,5 hónap állt rendelkezésére. A kivitelezést, Dobos Béla akkori polgármester, helybeli építész technikus irányításával főleg molnári mesteremberek (kőművesek, ácsok, asztalosok, festők, villany- és vízvezeték-szerelők) végezték.

Harangozó Vilmos plébániai kormányzó felidézte a templomépítés részleteit
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A plébániai kormányzó és az akkori településvezető kivétel nélkül minden történést lejegyzett, hogy ezzel is segítse az emlékezők dolgát. Ebből Dobos Béla egykori polgármester beszédében néhányat megemlített. Elmondta: az alapozást 1989. június 24-én szombaton kezdték. Az itt lakó és környékbeli emberek szívesen vettek részt a munkában. Egy hónappal később ünnepi szentmise keretében dr. Gyürki László körmendi plébános helyezte el az alapkövet a főoltár betonalapzatába. A templom felfalazása rekordidő alatt készült el, és december 8-ig a gerendázat és a szarufák garmadája került fel a falakra.

– Templomunk fő része természetesen a padlósíkból kiemelkedő márvány kövezeten nyugvó Úr asztala, az oltár – folytatta. – Az oltár mögött ott ékeskedik templomunk védőszentjének, a Rózsafüzér királynőjének ólomüvegre vésett oltárképe. Templomunk névadóját mintegy a nap sugarai ragyogják körül, az ujjain függő rózsafüzért a helyiségbe lépők felé nyújtja. Szinte kínálja: Jöjj, imádkozz velem!

 

Aztán 1990. október 7-én vasárnap, épp Rózsafüzér királynőjének ünnepén megtörtént a templomszentelés. Konkoly István megyés püspökkel, és a képeken jól látszik, a környékbeli plébánosok, esperesek mind részt vettek az ünnepélyen. Akkor és most is a meghívottak között ott voltak azok a hívő emberek, akik valami módon segítették a templom felépítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában