A Görögországba utazók QR-kóddal léphetik át a határt

2020.07.01. 07:00

Hogy ne kelljen órákat várakozni a határátkelőkön! Az előzetes regisztrációról érdeklődtünk

Dr. Koósz Attila tiszteletbeli konzul minden Horvátországba igyekvőnek az előzetes regisztrációt javasolja annak érdekében, hogy ne kelljen esetleg órákat várakozni a határon.

Horváth-Balogh Attila, Benedek Bálint

Többórás torlódásra számíthatnak a Horvátországba utazók a nyár folyamán

Fotó: ZH Archívum

A múlt hétvégén ugyanis többeknek jelentős, esetenként többórás várakozási időt kellett elszenvedniük a letenyei horvát-magyar határátkelőn az autósztrádán. Ennek oka, hogy Horvátország a járványügyi kontaktkutatás miatt a területére belépők számára kötelezővé tette a regisztrációt, mely során a beutazók adatainak megadásán kívül a korábbi, vagy meglévő koronavírus- fertőzöttségre és a közelmúlt külföldi utazásaira vonatkozó kérdésekre kell válaszolni.

- Jelentősen gyorsítható a belépés, ha a Horvátországba utazók a regisztrációt nem a határárkelőn, hanem már indulás előtt elvégzik a világháló segítségével – bocsátotta előre dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli konzulja, akit a közelmúltban a Közép-Európai Konzuli Testületi Tanács általános elnökhelyettesévé választottak. – Ez egyébként a horvát hatóságok kifejezett kérése. Az előzetes regisztrációra a https://entercroatia.mup.hr oldalon van lehetőség magyar nyelven is. A regisztrációs lapot kitöltők számára külön sávot is megnyitnak majd a gyorsabb haladás érdekében.

Dr. Koósz Attila tiszteletbeli konzulnak bőven akadt dolga a veszélyhelyzet idején
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezenkívül a beutazással kapcsolatos minden információt megkapnak e-mailben a regisztrálók.

Dr. Koósz Attilának egyébként bőven adott munkát a koronavírus-pandémia kapcsán meghirdetett veszélyhelyzet, illetve az országhatár lezárása. A más országokból érkező tünet-, illetve fertőzésmentes horvátok a tiltás időszakában egyedi engedéllyel utazhattak át Magyarországon, hogy hazájukba térhessenek. Ebben jelentős szerepe volt a nagykanizsai konzulnak.

– Az érintettek szigorú előírások alapján, az Országos Rendészeti Főigazgatóságtól kaptak névre szóló engedélyt a Magyarországra történő belépésre és átutazásra – tájékoztatott dr. Koósz Attila. – Ebben pontosan megjelölték, hogy az illető mikor érkezett hazánkba, mikor, honnét indulhatott tovább, mely tranzitútvonalon haladhatott az őt szállító jármű – általában taxi, melynek a rendszámát is közölték –, hol és hányszor állhatott meg, továbbá hány órára érkezett meg a letenyei határra. Minderről engem is értesítettek a horvát nagykövetségről, ez alapján ott kellett várnom az érintettet az átkelőn, ahol konzuli segítségemmel léphetett át Horvátországba – odaát pedig családtag, vagy szintén taxi várta. Az elmúlt időszakban a tiszteletbeli konzul elmondása szerint számos ilyen

eset volt.

Többórás torlódásra számíthatnak a Horvátországba utazók a nyár folyamán
Fotó: ZH Archívum

A beutazás feltételei Görögországban és több más mediterrán országban is változtak. Friss hír, hogy július 1. és augusztus 31. között minden Görögországba beutazni szándékozónak egy online felületen elérhető kérdőívet kell kitöltenie.

Az információval kapcsolatban a kanizsai Tulezi Anikó utazási tanácsadó elmondta: kivétel nélkül minden, a mediterrán országba érkező turistának 48 órával a várható érkezése előtt kötelező regisztrálnia az angol nyelvű adatlapon. A kérdések jellemzően az utazással kapcsolatos információk, amik lehetővé teszik az érkezők pontos nyilvántartását, illetve nyomon követését. Ezután mindenki kap egy speciális QR-kódot, amelyet megérkezéskor a határ-ellenőrzést végző hatóságok szigorúan ellenőriznek. A kódot a mobiltelefon segítségével, vagy kinyomtatott formában is be lehet mutatni.

– A görögországi pihenést tervező ügyfeleknek az utazási irodákban szívesen segítenek az újfajta regisztrációban – folytatta Tulezi Anikó. – Vagyis ezután kizárólag az online kitöltött és érvényes QR-kóddal rendelkező utasokat a jegykezeléskor már Magyarországon ellenőrizhetik. A kód hiányában a közlekedési eszközökre (repülő, hajó) történő bejelentkezést a hivatalos szervek akár meg is tagadhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában