Augusztus végén bokrétaünnep

2020.06.17. 11:30

Uszoda Zalaegerszegen: júliusban megnyitják az ideiglenesen sátorral fedett szabadtéri medencét

Megállás nélkül és nagy ütemben épül az új városi uszoda és strandfürdő. Június első hetében már a második toronydarut is üzembe állították az építkezésen, amely a komplexum Mártírok úti szárnyának építését szolgálja ki.

Hajdu Péter

A Mártírok úti épületszárny alá 9 méter mélyre fúrják és betonozzák a cölöpalapokat

Fotó: © Katona Tibor

A Modern Városok Program finanszírozásában, mintegy 9,5 milliárd forint beruházással épülő városi strandon nagy erőkkel dolgoznak. Balaicz Zoltán polgármester érdeklődésünkre megerősítette azt a korábban már nyilvánosságra hozott információt, hogy július 6-án megnyitják a jelenleg ideiglenesen sátorral fedett szabadtéri medencét a látogatók előtt, és egy további információt is megosztott.

A Mártírok úti épületszárny alá 9 méter mélyre fúrják és betonozzák a cölöpalapokat
Az 50 méteres úszómedence szélén már a túlfolyót betonozzák
Fotó: Katona Tibor

Augusztus 27-én a tervek szerint bokrétaünnepséget tartanak, mivel addigra az új uszodaépület eléri a legmagasabb pontját.

Az építkezésen hétfőn találkoztunk Diós Andrással, a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektvezető főmérnökével. A beruházás két részén folyt egymással párhuzamosan a munka. Az 50 méteres versenymedencének már három oldalról állnak a falai, a medenceszint magasan kiemelkedik a talajból, a Mártírok útja melletti területen pedig földmunkákat végzett a kivitelező. Dolgozott a 60 centis átmérőjű, 9 méter hosszú földfúró. Az elkészülő furatokat egyből feltöltötték betonnal, amibe nyomták is le a vasalatot.

– A régi épület elbontása már megtörtént, az utómunkálatok június elején fejeződtek be, és azonnal megkezdtük a Mártírok útjával párhuzamos épületszárny cölöpalapozását. A cölöpözést ezen a héten befejezzük, és a cölöpök fejének kitárásával, további, több­ütemű alapozással folytatódik ott a munka. Az 50 méteres sportmedencének pedig a kétharmada már elkészült, a még hátralevő része várhatóan egy hónap alatt elkészül – mondta a szakember.

Az építőipari technológiához kevésbé értők számára elmagyarázta, hogy az említett harmadolást technológiai utasítás teszi szükségessé. Mint mondta, ilyen nagy méretű medencét egyben, egyszerre nem szabad betonozni, mert a beton zsugorodása miatt megrepedezne. Ezért több ütemben, több szakaszból áll össze a nagymedence.

– Augusztus elejétől megkezdjük a Göcseji úttal párhuzamos uszodai épületszárny tetőszerkezetének az elkészítését az acél főtartók beemelésével, és a tervek szerint augusztus végén megtarthatjuk a bokrétaünnepséget – fogalmazott a projektvezető főmérnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában