Alaposabban

2020.03.24. 14:00

Használati tárgyak tisztítása új szemlélettel, régi praktikákkal

A fogyasztói társadalom évtizedek óta arra sarkall, hogy vásárolj, vásárolj. Ahogy mindennek, a tisztításnak, takarításnak is megvan az infrastruktúrája. Most azonban előkerülhetnek a régi praktikák, fortélyok, amelyekkel enyhíthetjük az átmeneti árucikkhiányt is.

Arany Horváth Zsuzsa

Ne hagyjuk ki az otthoni munka eszközeit se

Fotó: Shutterstock

A tavaszi nagytakarítás új értelmet nyer ezekben a hetekben. Alaposabban, körültekintőbben takarítunk, de főleg gyakrabban. Az ecet, a szódabikarbóna és a kiegészítésül használható illóolajok lehetnek az új barátaink. A folyékony tisztítószer előállításához hígabb, a súrolásra szánt anyagokhoz sűrűbb elegyet készíthetünk belőlük. Ha megőrizzük a szórófejes flakont, beletöltve saját gyártású folyékony tisztítószerünket, könnyedén dolgozhatunk vele.

Nedves törlőkendőket is gyárthatunk házilag, ha nem dobtuk el a kinyúlt, megunt, agyonmosott pólókat. Az ecet, a teafaolaj s tetszés szerinti illatú illóolaj keverékével át­itathatjuk a kisebb darabokra vágott ruhaanyagot, zárható dobozban szorgalmas munkatársaink lesznek.

Ne hagyjuk ki az otthoni munka eszközeit se
Fotó: Shutterstock

A takarítás metódusa nemcsak a tisztítószerek kényszerű vagy környezettudatos megválasztása miatt alakul át gyökeresen. Ha eddig hipp-hopp végigszaladtunk a porszívóval, gyorsan körbekergettük a felmosórongyot a bútorok körül, most ne ezt tegyük. Ugyanis az otthonunk tisztán tartása jó darabig nem csak esztétikai szempontok miatt lesz fontos.

Vegyük számba azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran használunk, amelyekhez muszáj hozzányúlnunk, amikor hazaérünk. A kilincsek mellett a villanykapcsolók, az ajtók, hűtő- és szekrényfogantyúk, mosdók, csaptelepek, zuhanytálcák, konyhapultok, székek, a küszöbök, a távirányítók, a számítógépek, a kla­viatúrák, szemetesvödrök, de még a telefonok is mind-mind a figyelmünk középpontjába kell, hogy kerüljenek. Mindezeket legalább egyszer, de inkább többször töröljük át olyan eleggyel, amely fertőtlenít is egyben. A szappanos víz is hasznos, állítják a tapasztalatok. „Békeidőben” is neuralgikus pont a WC, most aztán itt legyünk nagyon könyörtelenek. Minden eleme, amelyhez bőrrel hozzáérünk, tisztítandó. Tiszta lakásban guggolva is kivárjuk a végét. Takarítás közben is telik az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában