2020.01.29. 07:00
Gyorsan forró olajba került a sok friss kolbász Vindornyafokon
Szombaton tartották az ötödik Vindornyafoki Farsangi Disznótoros és Kolbásztöltő Versenyt.
A Gyenesdiási Ízőrzők az elkészült kolbászokkal
Fotó: Góth Imre
A találkozó növekvő népszerűségét jelzi, hogy idén már 12 csapat érkezett a zalai településre, amit Hág Attila polgármester így indokolt:
– A barátság a legfontosabb! Mindenki jól érezte magát nálunk a korábbi rendezvényeinken és az újabb alkalomra már barátaikkal jöttek vissza hozzánk. Megyénk települései mellett érkeztek Szlovákiából, a Felvidékről, Szerbiából, a Vajdaságból, valamint Horvátországból. Nemzetközi mezőnyünk a hagyományok ápolásával teremti meg a jövő alapjait.
– A tradicionális kolbászhoz lapockát és zsírszalonnát darálunk 70-30 százalékban, majd ízlés szerint fűszerpaprikát, sót, borsot és fokhagymát teszünk bele. A különböző arányok más-más ízt adnak. Fontos még a jó állag eltalálása, és sokat számít a jó sütés is – összegezte Keresztes József, a Gyenesdiási Ízőrzők kapitánya.
Az elsőként elkészült kolbászok gyorsan forró olajba kerültek, a rendezvényteret be is töltötte a sült illata. Előkerültek a hazai borok, pálinkák és sütemények, és miközben folyt a munka, vidám kínálgatás vette kezdetét. Míg a zsűri dolgozott, a csapatok műsorokkal szórakoztatták egymást. Fellépett Németh Veronika is, a Hévízi Új Színpad társulat énekese, aki musicalslágerekkel fokozta a hangulatot.
A zsűrinek nehéz dolga volt. Több szempontot figyelembe véve különdíjban részesítették a Dalmáciából, Sibenikből érkezett csapat római kolbászát. Harmadik lett a Vindornyafoki Kolbászollók csapata, második a Kallosi Katlanos, míg a legjobb kolbászt idén a Keszthelyi Ízőrzők Kakukkfű Porta készítette el.
A farsangi est zenével és tánccal ért véget, és az ígérettel, hogy jövőre is lesz kolbásztöltő fesztivál.