Turizmus-vendéglátás

2019.06.12. 08:00

Záróvizsgáztak a hallgatók a Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszán

A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszán kedden 16 turizmus-vendéglátás alapképzésben és felsőfokú szakképzésben szereplő hallgató tett záróvizsgát. Tárt karokkal várja őket a munkaerőpiac.

Benedek Bálint

Hegedüs Fanni turizmus-vendéglátás alapszakon tanuló hallgató húzza ki a tételt, mögötte Roósz Péter és Lakatos Csilla Fotó: Gergely Szilárd

A PEN életében ez az úgynevezett aratás időszaka, amikor a hallgatók számot adnak a tudásukról. Az intézmény igazgatója, dr. Tóth-Kaszás Nikoletta elmondta: a sort az informatikusok kezdték, most a turizmus-vendéglátásban tanulók, majd a gépészek, a pénzügy-számvitel szakosok és a hét megkoronázásaként a mesterképzésben résztvevők államvizsgáznak.

– A tanulmányokat lezáró vizsgán már nem kérdezünk olyat, ami újdonságot jelentene – folytatta. – Csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az amit megtanultak az elmúlt években, azt tudják-e használni, illetve alkalmazni. A hallgatók szóbeli feleletet követően a diplomadolgozatukat védik meg, melyet általában egy prezentációval tesznek érdekesebbé. Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta hozzátette: a turizmus szakos hallgatókra nagy jövő vár a térségben, sok zalakarosi partnerük van, akik tárt karokkal várják a frissen végzetteket. Ráadásul éppen abban az időszakban csatlakozhatnak ehhez a szakterülethez, amikor óriási munkaerőigény mutatkozik. Amúgy a kampusz kifejezetten figyelt arra, hogy olyan képzéseket kínáljanak, amikre van igény a piacon.

Hegedüs Fanni turizmus-vendéglátás alapszakon tanuló hallgató húzza ki a tételt, mögötte Roósz Péter és Lakatos Csilla Fotó: Gergely Szilárd

A záróvizsga bizottság elnöke, Galambos Péter, az egyik zalakarosi szálloda igazgatóhelyettese kifejezetten örült annak, hogy ennyien képzelik el a jövőjüket a turizmus területén. Hozzátette: csak remélni tudja, hogy pusztán kalandvágyból egy részük Magyarországon kamatoztatja majd a tudását.

– Egymás után nyílnak a hotelek, a turizmus 7-8 százalékkal növekszik, ami mögött ott kell lennie a szaktudásnak – fogalmazott az igazgatóhelyettes. – Még mindig érezhető a kiáramlás Ausztriába és Angliába, az állandó pótlásra szükség van. A vizsga előtt néhányan izgatottan lapozgatták a tételeket. Egyedül a kanizsai Roósz Péter ült nyugodtan, aki úgy érezte, ha újra belenézne, az csak összezavarná.

– A felsőfokú szakképzést követően választottam az alapszakot, így nem tartok annyira a felelettől – mondta Péter. – A szakdolgozatom fő témája a nemrégiben megrendezett első kanizsai pankrátor show volt, melynek lebonyolítása közben hasznosíthattam a rendezvényszervezés során tanultakat. Az egyetemi évek alatt csatlakoztam a PENGE tehetséggondozó programhoz, ahol az idősügyi kutatásban vehettem részt. Sok élményt és tapasztalatot gyűjtöttem, aminek hasznát vehetem a nagybetűs életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában