Dalkörük is van

2018.08.29. 07:10

Díjat alapítottak és pajtaszínházra pályáznak

Minden okuk megvolt az ünneplésre a döbréteieknek, s nem csak a település aprajának és nagyjának egyaránt kellemes szórakozást nyújtó szombati falunap programjainak köszönhetően.

Fincza Zsuzsa

– Amire a legbüszkébbek vagyunk: lakosságunk száma folyamatosan nő, a közelmúltban hat üres családi ház talált gazdára – újságolta Szinayné Csarmasz Bernadett, Babosdöbréte polgármestere útban a kastély frissen felújított és akadálymentesített közösségi épületrésze felé. – A Kulturális színtér fejlesztése című pályázaton nyert közel 20 millió forintos támogatásból felszerelésre is futotta, de olyan rossz állapotban van az épület teteje, hogy egyelőre nem merjük kicsomagolni, amit vettünk, szükség esetén így könnyebben kimenekíthetjük az értékeinket. Az épület külső rendbetételét saját erőből kell megoldanunk, már kuporgatunk a tetőre, önkormányzati területen lábon álló fákat akarunk eladni. Nem egyszerű az eljárás, csak az első fordulón vagyunk túl, reméljük, tavaszra megkapjuk az összes engedélyt, s addig nem ázik ronggyá, amit felújítottunk.

A kastélyban működik az orvosi rendelő is, amelynek felújítására 14 millió forintot kaptak – tudták meg a döbréteiek a hírvivő Vigh László országgyűlési képviselőtől, mi­niszteri biztostól, aki a falunap megnyitóján felkérte a jelenlévőket, hogy ötleteikkel segítsék a hamarosan induló Modern falvak program pályázati céljainak meghatározását.

Kelemenék a bronzérmes chilis bab mellé tárcsán sütötték a krumpliprószát Fotó: Fincza Zsuzsa

A pályázatokban egyébként élen jár a falu, idén tízet adtak be, de nincsenek híján az ötleteknek sem: az egyik önkormányzati területen közmunkások segítségével például olajtököt termelnek, s nyolc diáknak is adtak munkát a nyáron, ők főleg a faluszépítésben jeleskedtek. A gyepűi településrész közösségi életét egy tájházzal, az annak udvarán felállítandó pergolával és egy kemencével akarják fellendíteni. Terveik között szerepel a kastélyépület mellett egy pajtaszínház építése – sok a rendezvényük, amihez úgy bérlik a gigaméretű sátrat. Ami lehetne nagyobb, hiszen a falunapon is zsúfolásig megtelt. Nem csoda, tekintettel az izgalmas programokra. Mindenki kíváncsi volt például a februárban alakult helyi dalkör produkciójára.

Szinayné Csarmasz Bernadett polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő között a Babosdöbrétei díjjal kitüntetett Fábiánné Németh Mária Fotó: Fincza Zsuzsa

– Tavaly decemberben arra gondoltunk, milyen jól jönne a rendezvényeinken egy saját énekkar. Sikerült megnyernünk művészeti vezetőnek Kulcsárné Csejtei Mariannát, s Döbrétei Dalkör néven februárban meg is alakultunk. Azóta minden kedden próbálunk – elevenítette fel a kezdeteket Kocsmár Zoltánné, a Babosdöbrétei Élő Hagyományőrző Kulturális Egyesület elnöke. – A röpke fél év alatt is szép eredményekkel dicsekedhetünk: a KÓTA területi minősítőn továbbjutottunk az országos megmérettetésre, nagy tapsot kaptunk Balázsfán, a Dombérozón, itt a falunkban viszont még nem hallottak bennünket. Bükiné Végh Erzsi jóvoltából már fellépőruhánk is van, a Forest Hungary dolgozói pályázatán nyerte rá az anyagra valót.

A tapsvihar a hazai pályán sem maradt el – művészeti vezetőjük szerint ha a szorgalmuk megmarad, a környék egyik legjobb népdalkörévé nőhetik ki magukat. Amúgy a műsorban fellépő csoportokban – Körtánc AMI, Zalai Táncegyüttes, Royal Dance – is szerepeltek döbrétei fiatalok.

– Nagy örömmel teszünk eleget minden meghívásnak, hiszen fiataljaink így a színpadi fellépések terén is gyakorlatot szereznek, Babosdöbrétén például az idén már második alkalommal vendégeskedünk. A 14-15-16 éves fiatalokból álló csoportunkat Horváth Gábor és az én osztályomból állítottuk össze, és három tehetséges helybéli táncos: Bangó Julietta Alina, Bangó Luca Flóra, valamint Jenei Dávid szerepel benne – mutatta be a társaságot Henczi Dávid, a csapat művészeti vezetője.

A falunapi ünnepségen első ízben adták át az idén alapított Babosdöbrétéért díjat, amelyet posztumusz Fábián Miklósnak, a falu volt kántorának, és szintén posztumusz a fiának, ifjabb Fábián Miklósnak – aki 20 évig volt a település önkormányzati képviselője – ítéltek oda. Babosdöbrétéért díjat kapott Fábiánné Németh Mária falugondnok is.

Kihirdették a főzőverseny eredményét: az első díjat a Szomszédok csapata kapta a töltött káposztájára, a „Másik” névre hallgatók a 2. helyen végeztek, míg Kelemenék chilis babját, a Lecsúszott egyetemisták pincepörköltjét és a helyi Csajok főztjét bronzéremmel jutalmazta a zsűri.

– Az „Egyetemisták” stimmel, de nem lecsúszottak, csak a móka kedvéért vettük fel ezt a nevet – védte a mundér becsületét Janó Krisztián, a társaság egyetlen döbrétei tagja és Gehér Balázs, aki Becs­völgyéről „ugrott át” falunapozni volt iskolatársaihoz. Ők, a kecskeméti Kalán Bence kivételével, valamennyien a zalaegerszegi Kölcsey-gimiben érettségiztek.

Kelemenék társaságában amúgy Vincze Ferenc hottói polgármester tárcsán sütött krumpliprószával traktálta a jónépet, de aktívan részt vett a rendezvényen Ujj Tibor, Böde polgármestere is, elvégre a három település – Babosdöbréte, Böde, Hottó – egy közös kirendeltségben intézi hivatali ügyeit, és természetesen egymás rendezvényein is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában