Pályázati forrásból

2018.02.03. 12:00

Megújul a faluház és az egészségház Bagodban

A települést fejlesztő és szépítő, a lakosság életére kedvezően ható beruházások vannak folyamatban. Az egészségház és a Makovecz Imre által tervezett faluház is pályázati forrásokból újul meg.

Hajdu Péter

Az egészségház felújított orvosi rendelőjében (balról) Sipos Ferenc, Kovács Gyula és Vigh László Fotó: Katona Tibor

A folyamatban levő munkákat tegnap bejáráson tekintette meg Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Sipos Ferenc polgármester és Kovács Gyula jegyző társaságában.

Az egészségház felújított orvosi rendelőjében (balról) Sipos Ferenc, Kovács Gyula és Vigh László Fotó: Katona Tibor

- Mindkét épületünk felújítására lehetőségünk nyílt pályázati segítséggel. Az egészségháznak csaknem teljes külső és belső felújítása valósul meg 32,5 millió forintos támogatással, ez százszázalékos támogatási intenzitást jelent. A faluházunk eredetileg nemesi kúria volt a XIX. század végén, XX. század elején, és 1984-86-ban Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján átépítették. 2005-ben kormányhatározat született Makovecz Imre életművének gondozásáról, és ebbe a körbe bekerült faluházunk is. Külső és belső felújítás zajlik az épületben, ami mellé sétányt alakítunk ki. Makovecz Imre tervezett három darab, 4-4,5 méter magas fa térplasztikát, de ezek megsemmisültek. A kézművesház szakemberei keltik őket életre fénykép alapján – mondta a polgármester a munkákról, amelyekből a faluház összességében 40 millió forinttal szerepel.

Vigh László megnézte a folyamatban levő munkákat, érdeklődött a befejezés várható idejéről, ami a faluháznál július végére, az egészségház esetében pedig szeptember végére várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában