Fejlődés

2017.11.22. 14:30

Komoly fejlődéseknek néz elébe Becsehely

Az önkormányzat az elmúlt időszakban több ingatlanban is tulajdonhoz jutott, melyek elbontása után megvalósulhat a településközpont rekonstrukciója. A községben komoly szociális fejlesztések is indulnak.

Horváth-Balogh Attila

A polai templom a dél-zalai település éke, a jövőben hangsúlyosabb szerepet szánnak neki Fotó: Szakony Attila

Németh Géza polgármester úgy véli: mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy Becsehely még vonzóbb legyen a helyi fiatalok, vagy a betelepülők számára. Az elöregedés, a halálozásból és a külföldi, vagy itthon, de távolabbi településen történő munkavállalásból fakadó népességfogyás ugyanis itt is komoly probléma.

- Sajnos, megállítani a kedvezőtlen folyamatot egyelőre nem tudjuk, pedig több intézkedést is tettünk ennek érdekében – bocsátotta előre. – A községben letelepedő fiatal családoknak jelentős kedvezménnyel biztosítunk lakótelkeket, melyekből ezidáig huszonhetet tudtunk értékesíteni. Ez átlagos családmérettel számolva hozzávetőleg 100 új lakót jelent, ami sajnos, még mindig nem elég a lélekszám-csökkenés ellensúlyozásához. Arra is figyelünk, hogy az önkormányzati intézményrendszert magas színvonalon működtessük azért, hogy valamennyi korosztály jól érezze magát itt. S hamarosan indul két fejlesztés is a településen, amelyek valamilyen módon szintén a helyben maradást szolgálják.

Németh Géza polgármester Fotó: Szakony Attila

A polgármester elmondta: várakozásaik szerint az egyik az idegenforgalom élénkítésére lehet hatással, s nem utolsósorban a településképet teszi vonzóbbá, javítva az itt élők közérzetét. A másik révén pedig helyben teremtődnek munkahelyek, melyek iránt már most óriási az érdeklődés.

- Az elmúlt években az önkormányzat több rossz állapotú ingatlan megvásárlásáról, cseréjéről, illetve a birtokba kerülés után a lebontásukról döntött – folytatta Németh Géza. – Ha ezek megtörténnek, akkor például kinyílhatna a faluház előtti tér, ahol parkot alakítanánk ki és sikeres pályázat esetén bölcsődét építenénk. Azt tapasztaljuk, hogy a becsehelyi, illetve a térségben élő szülők részéről erre nagy igény van. A másik térkialakítás a polai településrészben lévő Árpád-kori műemlék templomunk környezetében valósulna meg. Itt is található egy rossz állapotú, a településképet nagy mértékben rontó ingatlan, ami most még takarja a műemlék templomot a Letenye, tehát akár Horvátország felől érkezők elől. A ház szanálásával ez a tér is gyönyörűen kinyílhat a későbbiekben. A régi iskolában alapellátási központot hoz létre szintén az állam, melyben fogyatékkal élők nappali ellátása történik és itt kap helyet a nappali házi segítségnyújtó jelzőrendszer központja is. A templommal szemben ugyancsak sikerült megszereznünk egy lakóház tulajdonjogát, a területen jövőre állami fejlesztés keretében lakóotthon épül.

A polai templom a dél-zalai település éke, a jövőben hangsúlyosabb szerepet szánnak neki Fotó: Szakony Attila

A polgármester jelezte: a lakóotthonban enyhén és középsúlyosan sérült fogyatékkal élőket (12 főt) helyeznek el, akiket Nagykanizsáról, bentlakásos otthonból költöztetnek majd ki Becsehelyre. Hozzátette két ilyen lakóotthon is létrejön a községben.

- A fogyatékkal élők mellé nyilván, gondozó személyzetre is szükség lesz, ez 8-10 főnek jelent munkahelyet Becsehelyen – zárta mondandóját a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában