Sok munkája volt az első negyedévben a lánglovagoknak

2024.01.13. 18:30

Lakástüzek halálos áldozatokkal

A mögöttünk hagyott évben is több jelentős tűzoltói beavatkozás történt Zalában.

Zaol.hu

Harminc négyzetméteres pincénél pusztítottak a lángok Pacsán, a Hegyi úton

Fotó: Pacsa Katasztrófavédelmi Örs

Visszatekintő sorozatunkban elsőként  a nagyobb tűzeseteket idézzük fel a katasztrófavédelmi igazgatóság beszámolója alapján.

Az év első napján máris komolyabb tűzhöz vonultak a tűzoltók Batykra, ahol karácsonyfa és berendezési tárgyak égtek egy családi ház tizenkét négyzetméteres helyiségében a Dózsa György utcában. A riasztott zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángokat. Az egység a füsttel telítődött épületet kiszellőztette, majd hőkamerával átvizsgálta, de további izzásra, tűzre utaló nyomot nem talált. Az ingatlant az ott tartózkodók időben elhagyták, így személyi sérülés nem történt. 

Január 10-én tűz keletkezett egy társasház tetőtéri lakásában Zalaegerszegen, a Mártírok útján. Az ingatlanban egy ágy, annak matraca és lomok égtek. A városi, valamint a pacsai hivatásos tűzoltók az áramtalanítást követően a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával rövid időn belül megfékezték a lángokat. A rajok egy embert mentettek ki a lakásból, és átadták a mentőknek. Az oltási munkálatok idejére a társasházat nyolc lakónak kellett elhagynia, őket szintén a tűzoltók menekítették ki. Az egységek munkáját a lakásban felhalmozott nagy mennyiségű szemét nehezítette ugyan, de gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább.

 Január 11-én házhoz jött a munka a tűzoltóknak: égő motortérrel gurult be egy kisteherautóval sofőrje a Nagykanizsán a tűzoltólaktanya udvarára. A tűzoltók vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángokat, majd a közeli közterületi parkolóba tolták a járművet. 

Január 17-én egy melléképület, a mellé épített fatároló, valamint egy nyitott terasz tetőszerkezete égett teljes terjedelmében Zalaegerszegen, a Jégmadár utcában. A lángok közel hatvan négyzetmétert érintettek. A város hivatásos tűzoltói az épület áramtalanítását követően két vízsugárral megfékezték a tüzet. Az egységek az oltási munkálatok során az épületből négy gázpalackot, valamint egy benzines kannát hoztak ki, melyeket nem ért hőhatás. A tűzoltók a károsodott tetőszerkezet elemeit eltávolították. 

Január 18-án teljes terjedelmében égett a tetőszerkezete egy nyolcvan négyzetméteres, felújítás alatt álló családi háznak, valamint a hozzá tartozó, közel húsz négyzetméteres melléképületnek Nagykanizsán, a Szent Rókus utcában. A város hivatásos tűzoltói öt vízsugárral fékezték meg a lángokat, amik egy szomszédos épületet veszélyeztettek. Az egységek kéziszerszámokkal megbontották a födémet, majd a még izzó részeket eloltották.

Február 4-én kétszáz négyzetméteres ingatlanban Keszthelyen, az Arany János utcában szieszta-kályhára kötött gázpalack robbant fel. A riasztott városi hivatásos tűzoltók két vízsugárral megfékezték a lángokat. Az egységek az oltás közben a felrobbant palackon kívül további hármat hoztak ki az égő épületből. A tűzoltók a födémet is megbontották, de gyors beavatkozásuknak köszönhetően oda a lángok nem terjedtek át. A két lakrészből álló épület egyik része teljesen kiégett. Az épületet mindenki időben elhagyta.

 Február 7-én két helyszínen is akadt dolga Zalaegerszegen a tűzoltóknak. Hajnalban  fél négy körül kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres fa melléképület a Virágzó mező utcában. A riasztott városi és pacsai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek megbontották a tetőszerkezetet, az ott izzó gócpontokat pedig eloltották. A melléképületben tárolt ingóságok a tűz következtében megsemmisültek. Reggel hat óra tájt tűz keletkezett egy társasházi lakásban a Rákóczi úton. Az ingatlanban mintegy húsz köbméternyi szemetet halmozott fel a lakó, akit a város hivatásos tűzoltói kimentettek, majd átadták a mentőknek. Az egységek a nehezítő körülmények ellenére vízsugárral és porral oltóval megfékezték a lángokat, majd megkezdték a lakás átszellőztetését és a hulladék eltávolítását. A lakás tulajdonosa később a kórházban sérüléseibe belehalt. 

A kigyulladt Rákóczi úti lakásban felhalmozott lomokat a tűzoltók távolították el
Fotó: Zalaegerszeg HTP

Február 10-én kigyulladtak a gerendák, a tűz pedig a fal egy részében továbbterjedt egy több mint ötven négyzetméteres pincében Dobronhegy külterületén. A lángokat a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően rövid időn belül eloltották. Az egység a tűzzel érintett falrészeket megbontotta, a sérült gerendákat pedig több helyen is kitámasztották. 

Február 11-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy családi ház háromszáz négyzetméteres teteje Nagyradán, a Hunyadi utcában. Az ott élők időben elhagyták az épületet. A riasztott zalakarosi, pacsai és nagykanizsai hivatásos tűzoltók az ingatlan áramtalanítását követően vízsugarakkal, több oldalról támadva fékezték meg a lángokat. Az egységek a tetőtérbe légzésvédelem mellett hatoltak be, több ponton megbontották azt, hogy a füst mielőbb távozzon. A tűzoltók a még izzó gócpontokat eloltották.

 Február 14-én kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy százhúsz négyzetméteres családi ház egyik szobája Milejszegen, a Kossuth utcában. A tűz a tetőszerkezetre is átterjedt. Mire a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a tulajdonos áramtalanította az ingatlant, és két propánbutángáz-palackot is kihozott. Az egységek légzésvédelem mellett behatoltak az épületbe, és négy vízsugárral megfékezték a lángokat. A tűzoltók kiszellőztették a füsttel telítődött ingatlant. Február 22-én egy ember meghalt, miután pár négyzetméteren tűz keletkezett egy ingatlan hálószobájában Keszthelyen. 

Február 24-én garázsban álló személyautó gyulladt ki Zalaszentgróton, a Deák Ferenc utcában. A lángok a garázsra, illetve az azzal egybeépített melléképületre is átterjedtek, és a közeli lakóépületeket veszélyeztették. A riasztott zalaegerszegi és keszthelyi hivatásos, valamint a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltókat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek egy helyszínen lévő munkagép segítségével az autót kivontatták a garázsból, majd a tűzzel érintett épületek veszélyessé vált részeit eltávolították. 

Február 28-án kigyulladt egy harminc négyzetméteres pince Pacsán, a Hegyi úton. Mire a városi, valamint a keszthelyi hivatásos tűzoltói a helyszínre értek, a tetőszerkezet már teljes terjedelmében égett. A közeli erdőt veszélyeztető tüzet az egységek vízsugárral fékezték meg. A tűzoltók az épület veszélyessé vált részeit eltávolították, a még izzó részeket eloltották

Március 4-én kigyulladt egy személyautó egy családi ház mögött lévő 25 négyzetméteres garázsban, Zalaegerszegen, a Botfa utcában. A város hivatásos tűzoltói négy vízsugárral eloltották a lángokat, amelyek egy szomszédos gazdasági épületre is átterjedtek. Utóbbi épületről a tűzoltók a veszélyessé vált elemeket eltávolították.  

Március 11-én újabb halálos tűzeset történt a vármegyében: kigyulladt egy száztíz négyzetméteres családi ház egyik, tizenhat négyzetméteres szobája Szentgyörgyváron. A tűzzel érintett helyiségben az ágy és a mellette lévő szekrény égett, a lángok pedig egy négyzetméteren a födémet is elérték. A helyszínre Keszthelyről három tűzoltóautóval tizenegy hivatásos tűzoltó, valamint az alsópáhoki önkéntes tűzoltók négy fővel érkeztek ki, akik rövid idő alatt megfékezték a lángokat. A tűzoltók az épületből egy gázpalackot is kihoztak, amit visszahűtöttek, megelőzve ezzel egy robbanást. Oltás közben egy középkorú nő holttestét találták a házban.

Szentgyörgyváron oltás közben középkorú nő holttestét találták meg a házban
Fotó: Keszthely HTP

Március 23-án teljes terjedelmében égett egy negyven négyzetméteres hegyi hajlék egyik szintje Pethőhenyén, a Cigány-hegyen. Mire a riasztott zalaegerszegi hivatásos tűzoltók a helyszínre értek, a szomszédos ingatlan tulajdonosa az épület alsó részéből két propánbutángáz-palackot kihozott, megakadályozva a robbanást. Az egységek az áramtalanítást követően három vízsugárral fékezték meg a lángokat.

 Március 26-án több egybeépített melléképület égett Kehidakustányban, egy Dózsa György utcai ingatlan területén. A tűz egy szomszédos tűzifatároló melléképületre is átterjedt. A keszthelyi hivatásos és a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók sikeresen megakadályozták, hogy a tűz a közelben álló lakóházakra is átterjedjen. A tűzoltás során összesen hét gázpalackot hoztak ki a tűzzel érintett épületekből. A tűzoltók végül hat vízsugárral fékezték meg a lángokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában