Katasztrófavédelem

2023.08.15. 10:00

Ne okozz balesetet, ne hagyd fedetlenül a kutadat!

Számos olyan baleset történik, amikor ásott kútba zuhant állat mentéséhez riasztják a tűzoltókat - tájékoztatta szerkesztőségünket a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Zaol.hu

Illusztráció

Fotó: Németh András Péter/ Szabad Föld Archív

A lenti hivatásos tűzoltók legutóbb Kerkafalván emeltek ki a mélyből egy bárányt, néhány héttel azelőtt pedig Bajánsenyén egy kutyát. Júliusban egy macska mentéséhez riasztották a zalakarosi tűzoltókat Szőkedencsre. Utóbbi sajnos nem élte túl a balesetet, mert a vízbe fulladt.

Nem csak az állataink vannak azonban veszélyben. Tavaly nyáron Vasboldogasszonyban egy ember fűkaszálás közben esett bele egy tíz méter mély fedetlen kútba. Őt a zalaegerszegi tűzoltók mentették ki. Szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszta a történteket, de komolyabb tragédia is történhetett volna. 

Mint ahogy a többi baleset, úgy az ilyen események is megelőzhetők!

Több előírás vonatkozik a kutak létesítésére és üzemeltetésére, bár ezekkel sokan nincsenek tisztában. A kút létesítője vagy üzemeltetője felelős a kút fedéséről, zárhatóságáért, valamint a kút környezetének rendben tartásáért. A kút fedését úgy kell kialakítani, hogy az megakadályozza a csapadékvíz és a szennyezőanyagok bejutását a kútba. A kutat úgy kell lezárni, hogy abba szennyezőanyag ne jusson és balesetveszély forrása ne legyen. 

A fedésnek zárhatónak és zárva tartandónak kell lennie, hogy megelőzze az emberi vagy állati baleseteket. A kút környezetét rendben kell tartani, és a vízminőség védelembe érdekében el kell kerülni, hogy például szennyvíz, trágya, növényvédő szer, olajok, festékek, hulladékok kerüljenek bele. A kút és a szennyezőforrás között legalább 15 méter távolságot kell biztosítani. A kút körül legalább 1 méter magas talajvédő koronát kell kialakítani, hogy megakadályozza a felszíni víz befolyását. A kút zárását pedig úgy kell kialakítani, hogy abba ember, állat ne tudjon beleesni. Tehát egyrészt legyen zárható a kút, másrészt soha se felejtsük el használat után lezárni!

Ha mégis bekövetkezik a baleset, a 112-es segélyhívón kérjük a tűzoltók segítségét.

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában