Ismerősei, rokonai kontójára "vásárolt"

2023.07.07. 08:11

Sorozatban csalt a mobilos cég értékesítője

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Visszaélt a munkahelyi pozíciójával az értékesítő, több millió forintos kárt okozott, majd áttért az internetes csalásra. A nemrég vádiratba foglalt történet főszereplője, egy 38 éves komlói férfi 2014-től az egyik mobilszolgáltató cég értékesítési képviselőjeként dolgozott a cég zalaegerszegi üzletében. A férfi 2019 nyarán anyagi helyzete javítására és rendszeres bevétel reményében elhatározta, hogy a cég üzletkötőjeként kihasználja a munkaköri pozíciójából adódó lehetőségeket és a meglévő ügyfelek folyószámláján a tudtuk nélkül új értékesítéseket rögzít a cég számítástechnikai rendszerében részletfizetés beállításával. A leleplezése elkerülésére az új folyószámlákon az ügylethez kötődő levelezési címként a saját lakcímét, vagy saját e-mail-címét állította be, sőt alkalmanként néhány részletet befizetett, azonban a teljes vételár kifizetése nem állt szándékában. Az volt a célja, hogy a telefonokat, okosórákat, játékkonzolokat és televíziókat megszerezze, majd pénzzé tegye. A férfi 2019 júliusa és 2021 novembere között 28 alkalommal, összesen 8 millió forintot meghaladó értékben rögzített ilyen csalárd értékesítéseket az egyes előfizetők – akik ismerősei és rokonai voltak – tudta nélkül. A férfi aztán félve attól, hogy kiderül, mit tett, 2021. november 30-án a munkahelyéről rosszullétre hivatkozva hazament, majd többé nem jelent meg dolgozni.

A férfi a csalárd módon megszerzett műszaki cikkeket internetes felületeken hirdette eladásra. Ennek kapcsán 2021 februárjában kapcsolatba került egy vásárlóval, aki nem tudva arról, hogy a készülékek bűncselekményből származnak  2021 februárja és novembere között összesen 36 darab műszaki cikket vásárolt meg, több mint 6 millió forintért. Ezt követően az értékesítési képviselő további két telefonkészüléket ajánlott megvételre a vásárlónak, aki  kifizetett értük  közel 900 ezer forintot,  ám ezeket a telefonokat nem kapta meg, mert az eladó csak a pénzt akarta megszerezni.

A komlói férfi a munkahelyét elhagyása után annak érdekében, hogy anyagi helyzetén javítson és rendszeresen bevételre tegyen szert, 2021 novemberében elhatározta, hogy különböző internetes felületeken népszerű műszaki cikkeket, főként játékkonzolokat hirdet meg eladásra, bár ezek valójában nem álltak rendelkezésére. Eleve az volt a szándéka,  hogy a pénzt szerezze meg,  a termékeket pedig nem küldi el a vevőknek.  A meghirdetett portékákat rendszerint kiváló, új vagy újszerű állapotúnak tüntette fel, és olyan kedvező áron kínáltat, hogy a leendő vevők számára vonzó legyen. A komlói férfi ily módon 2021 novemberében nyolc vevőnek összesen egymillió forintot meghaladó értékben "adott el" játékkonzolokat, videokártyákat, valamint processzorokat. A vásárlók a vételárat az eladó kérésének megfelelően előre elutalták, ám ez után csak hitegetést kaptak  a termékek kézbesítéséről, végül pedig elérhetetlenné vált számukra a hirdető.

A Zala Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője,  dr. Németh Eszter közlése szerint a Zalaegerszegi Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és többrendbeli csalás miatt emelt vádat a férfi ellen, és végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabása mellett az értékesítési képviselői  foglalkozás gyakorlásától való eltiltását indítványozott vele szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában