Állatkínzás

2023.04.18. 09:39

Sebet okozott a szoros nyakörv a kutyán, nagykanizsai gazdáját elítélték

Kis híján elpusztult a kutya, gazdáját a Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével ítélte el.

Arany Gábor

A megállapított tények szerint 1987-ben született nő 2021 áprilisától tartotta a közepes testű, keverék kan kutyát eleinte a nagykanizsai lakásában, majd később az udvaron. Hozzákerülésekor a még kölyök állatra nyakörvet csatolt rá, amit később sem vett le róla. Nem ellenőrizte és nem tágította a kutya növekedésének megfelelően. Az egyre szorosabbá váló nyakörv az állaton folytonosan mélyülő körkörös nyaki sebet okozott, ami elfertőződött, a kifekélyesedett, gennyes gyulladás szenvedést és fájdalmat okozott neki. A fiatal nő a sebet nem kezelte, illetve nem gyógyíttatta annak ellenére sem, hogy már erőteljes bűzt is árasztott. Végül 2021 december közepén lakossági jelzésre állatvédők jelentek meg a 34 éves nő lakásán, majd a bejelentésüket követően a rendőrség intézkedett. Mivel a gazda lemondott a kutyáról, így az állatvédők azonnal állatorvoshoz szállították, aki életmentő műtétet hajtott rajta végre. A fertőzés következtében a vérmérgezés közeli veszélye fennállt, a kutya azért nem pusztult el, mert kiemelték a környezetéből és rövid időn belül állatorvosi kezelésben részesült.
Az egerszegi törvényszék tájékoztatása szerint a kutya volt gazdáját állatkínzás miatt a bíróság jogerőse büntetővégzéssel 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában