ZalaZone

2023.02.19. 20:00

Bál a koraszülöttekért Zalaegerszegen

Az alapítvány létrejötte, 2010 óta szakembereik 1500-nál több esetben mentettek meg koraszülötteket, és még egy adat: hazánkban minden 12. csecsemő idő előtt érkezik.

Arany Gábor

A két speciális mentőautó előtt a koraszülöttmentésben dolgozó Szakonyi Piroska, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László, dr. Gasztonyi Beáta, a megyei kórház főigazgatója, dr. Gárdos László, a koraszülöttmentésben dolgozó Molnár Andrea, Balaicz Zoltán polgármester

Fotó: Arany Gábor

Koraszülöttmentés akkor szükséges, ha a kicsik olyan helyen látják meg a napvilágot, ahol megfelelő módon nem lehet ellátni őket. Ez esetben speciális mentőautóval szállítják őket a megfelelő kórházba, perinatális intenzív centrumba (PIC). Ez felkészült személyzetet,  24 órás készenlétét igényli. Egyebek mellett erről is szó esett szombaton a ZalaZone fogadóépületében, ahol két év kihagyás után rendezték meg a  Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jótékonysági bálját. 

Balogh Szilárd(j) vette át a mentőautó kulcsár Vigh Lászlótól  
Fotós: Arany Gábor

Dr. Gárdos László főorvos, az alapítvány kezdeményezője, a megyei kórház gyermekosztályát vezető főorvos szólt az elmúlt évekről is. Ennek csak egyik adata, hogy alapítvány működése alatt speciális mentőautójuk 250 ezer kilométert tett meg. Az Innovációs és Technológia Minisztérium által kiírt pályázat támogatásával szereztek be újabb mentőautót. Ez az alapítvány és az Ambu- Box Kft. közös fejlesztése, és különlegessége, hogy egyszerre két inkubátort tud szállítani. Így két csecsemő (például ikerszülés esetén) késedelem nélkül juthat el az intenzív ellátást nyújtó kórházba. Az egyik inkubátorban a legmagasabb műszaki és orvostechnológiai követelményeknek megfelelő ellátás, a második hordozható inkubátorban pedig szubintenzív szintű ellátás biztosítható. Erre Magyarországon eddig a kilenc koraszülöttmentő centrum egyikében sem volt lehetőség, emelte ki.
Az új mentőautó kulcsát Vigh László országgyűlési képviselő nyújtotta át a koraszülöttmentésben dolgozóknak.

 A díjak átadása után: Maár Andrea Zsófia, Nagy András, Vargáné Németh Krisztina, PICúr, a kabala, Tóth Anikó, dr. Gárdos László, dr. Beregszászi Andrea, Peresztegi Imre, Zsohárné Németh Tünde

A bál alkalmából az alapítvány díjakkal ismerte el a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Gyermekosztályán dolgozó szakemberek munkáját és hivatástudatát. Lelkes segítő díjat kapott Tóth Anikó védőnő. Tündérkéz díjban és Odaadó gondoskodással a gyermekekért nővér-ösztöndíjban részesült Maár Andrea Zsófia, gyermekápoló, sürgősségi szakápoló, valamint Vargáné Németh Krisztina, csecsemő- és gyermekápoló, illetve Zsohárné Németh Tünde, csecsemő- és gyermekápoló. "Gyógyító mosoly" díjban és Hűséggel az itthoni gyermekgyógyászatért orvos-ösztöndíjban részesült dr. Beregszászi Andrea.  Az elismeréseket az alapítványi kuratóriumot eddig irányító Peresztegi Imre, illetve a posztot tőle átvevő Nagy András nyújtott át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában