Vádemelések

2022.05.20. 07:00

Az esztergályhorváti férfi árulta is a kábítószert; a gyenesdiási nő cannabis-palántákat gondozott

Kábítószert forgalmaztak, fogyasztottak és termeltek – két ügyben emeltek nemrég vádat.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció: pixabay.com

Az első történet ismertetésekor dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy az ügyben vádlottá lett, 1986-ban született esztergályhorváti férfi 2016-tól négy éven át Keszthelyen és környékén többeknek rendszeresen értékesített marihuánát és amfetamint tartalmazó speedport, amelyeket előzőleg Budapesten szerzett be. Az egyik vevőjének rendszertelen időközönként, éveken át értékesített marihuánát. A vevő az adagokért a munkahelye által forgalmazott autóalkatrészek árából adott kedvezménnyel fizetett, illetve a díler autóját is megjavította. 

A drogárus a saját falujában, Esztergályhorvátiban is adott el anyagot, 2–5 grammnyi, alufóliába csomagolt, amfetamintartalmú speedport. Másik vevőjének Keszthelyen 2019 elejétől hetente szállított speedet. 

A nyomozás adatai szerint 152 alkalommal cserélt gazdát speed. Az esztergályhorváti férfi a negyedik keszthelyi vevőjének 2019-ben havonta értékesített 5–10 gramm marihuánát, összesen tíz esetben, grammonként 3 ezer forintért. Esztergályhorvátiban további vevője akadt, akinek háromszor adott el összesen 5 gramm marihuánát. 

A férfi 2020. május 11-én bukott le, aznap Budapesten 247 gramm amfetaminport vásárolt, amelyet az alsóneműjébe rejtett el, és hazaindult Keszthelyre Audi A4-es gépkocsijával. A rendőrök este hét óra tájt a 71-os főút fenékpusztai vasúti átjárója előtti szakaszon állították meg ellenőrzésre. Ennek során a viselkedése miatt ruházatának átvizsgálásáról döntöttek a rendőrök, s ekkor került elő az alsóneműbe rejtett amfetamintartalmú fehér por, valamint az autóból egy digitális mérleg. 

A vádirat szerint a férfi 2016-tól 2020. május 11-ig Keszthelyen és környékén a jelentős mennyiség alsó határának közel 58 százalékát kitevő kábítószert értékesített, és ebből legalább 213 ezer forintra tett szert. 

A másik eset főszereplője egy 1993-ban született gyenesdiási nő, aki saját fogyasztásra szerzett be amfetamint, valamint új pszichoaktív anyagot. Ez akkor derült ki, amikor 2021. április 23-án Keszthelyen Aprilia segédmotoros kerékpárral közlekedett, és a rendőrök ellenőrzésre leállították. Lelassult beszéd, nyugtalan viselkedés miatt tesztelték, és ez igazolta a drogfogyasztást. A ruházatában pedig amfetamint és cannabist találtak. 

Kiderült: a nő nagyobb mennyiségű cannabis termesztésére alkalmas magot szerzett be. Ezekből gyenesdiási házának teraszán 8 tő palántát gondozott. Ezenkívül birtokában volt 3400 kendermag, ezekből ideális körülmények között közel 3000 növény lett volna termeszthető. 

A Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer-birtoklás bűntette és járművezetés bódult állapotban vétsége miatt emelt vádat mindkét ügyben.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában