Frissen Zalából

2021.08.29. 16:00

Zalában utoljára tíz évvel ezelőtt történt mustgázzal összefüggő haláleset

A mustgáz a must erjedése során intenzíven felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél nagyjából másfélszer nehezebb gáz.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Mivel jóval nehezebb a levegőnél ezért a zárt terekben a helyiségek alsó részein terül el, fokozatosan felfelé szorítva az oxigénben dúsabb levegőt. A széndioxid által okozott mérgezések talán leggyakoribb formája, hogy szüret után, a borospincék mélyén, a bor forrása közben keletkező gázt lélegzi be az ember. Mivel a levegőnél nehezebb, előfordulhat, hogy a széndioxiddal csak félig telt pincében dolgozó ember valamiért lehajol, leguggol, és így lélegzi be a föld felett nagyobb koncentrációban összegyűlt anyagot. A belégzés miatt kialakuló oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele eleinte csak szédülés és hányinger, rövid idő múlva pedig már a mentális zavar, ami azért jelent különösen nagy veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavarai már megakadályozzák a zárt tér elhagyásában.

A balesetek megelőzése érdekében javasolt a pincék megfelelő szellőztetése, a hordók nagy térben való elhelyezése és szén-dioxid gázérzékelő riasztóberendezés használata. A mustgáz miatt bajba jutott embereket csak légzőkészülék használata mellett lehet biztonsággal kimenteni, mivel a másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

Zalában utoljára tíz évvel ezelőtt fordult elő mustgázzal összefüggő haláleset, 2011. szeptember 28-án Zalaegerszegen az Avas-hegyen. Akkor egy férfi elhunyt, a segítségére sietőt pedig a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók, a mentőszolgálattal együttműködve mentették ki a halálos csapdából. Szerencsére azóta mustgázzal kapcsolatban nem kellett beavatkozni a zalai tűzoltóknak. Annak érdekében, hogy erre az idei évben se kerüljön sor, továbbra is fokozott elővigyázatosságra intünk mindenkit!

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában