Frissen Zalából

2021.07.16. 08:00

Többször vett fel hitelt siketnéma testvére nevében egy zalai férfi

Siketnéma testvére okmányaival nyitott bankszámlát és vásárolt hitelre egy 32 éves kéthelyi férfi, több százezer forint kárt okozott.

Arany Gábor

Fotó: pixabay.com

A férfi ellen nemrég emeltek vádat, közölte dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője. Tájékoztatása szerint a 32 éves kéthelyi férfi 2019. június 17-én siketnéma testvére személyes okmányait felhasználva nyitott Keszthelyen bankszámlát. A testvére nevén vezetett lakossági folyószámlát sajátjaként használta, arra utaltatta munkabérét, és a számlakivonatokat bűncselekmények elkövetéséhez is felhasználta.

Egy hónappal később azért ment el Marcaliba, a Tescóba, hogy bevásárlókártyát igényeljen a testvére nevére szóló személyi okmányokkal. A bevásárlókártya valójában hitelkártya, melynek szerződéses keretösszege 250 ezer forint volt. Az ügyintézéskor a testvére nevére szóló okmányokat adta át, és a számlakivonattal igazolta, hogy jövedelme hová érkezik. A hitelkártya-szerződést a testvére nevén írta alá, majd a hitelkártyát vásárlásra használta, hitelkeretét teljes egészében kimerítette, de csak alig 21 ezer forintot fizetett vissza, és nem is akart többet visszafizetni.

A férfi 2019. augusztus 13-án Keszthelyen egy műszaki áruházban igénybe vett hitelre negyedmillió forintot meghaladó értékben vásárolt tévékészüléket, monitort és turmixgépet.

A kéthelyi férfi a műszaki cikkek árából 2020. január 15-ig 46 ezer forintot fizetett vissza, majd a törlesztést beszüntette. Ugyanebben a műszaki áruházban október 9-én áruvásárlási kölcsönnel 275 ezer forintért televíziót és mobiltelefont vásárolt. Az üzlet hitelügyintézőjénél ez alkalommal is testvére nevére kiállított okmányokat mutatott be, és csatolta a testvére nevére szóló bankszámlakivonatot, majd a kölcsönszerződést a testvére nevén írta alá, és a műszaki cikkeket hazavitte.

Egy hónappal később ismét megjelent az üzletben, ahol az előző alkalomhoz hasonló módon vásárolt közel 300 ezer forintért műszaki cikkeket. A férfi a kölcsönösszeg törlesztését a továbbiakban el sem kezdte, arra – egyéb tartozásaira figyelemmel – reális lehetősége sem volt, állapította meg az ügyészség. A férfi ellen többrendbeli csalás bűntette és közokirat- hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Keszthelyi Járási Ügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában