Frissen Zalából

2021.07.26. 17:00

Gyurgyalagokat pusztított el egy méhész Zalában

Védett madarak fészkelőhelyét számolta fel méhész, vádat emeltek ellene természetkárosítás bűntette miatt.

Arany Gábor

Gyurgyalagok (Merops apiaster) a 61-es fõút mellett Nagykanizsánál 2020. május 18-án. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit által ismertetett történet szerint a húsz éve főállású méhészként dolgozó, 43 éves férfi 2020. június 1-én reggel észlelte, hogy a söjtöri méhesében több gyurgyalag röpköd és eszi a méheket. Ezért elhatározta, hogy eltömíti a madarak költőüregeit és így azok majd nem raknak fészket a közelben. A méhész tűzifának felfűrészelt akácfából több darabot magához vett, majd azokkal a Söjtörhöz közeli homokbányába ment, ahol a gyurgyalagok meredek homokfalba vájt költőhelyei voltak.

A gyurgyalag, népies nevén: méhészmadár fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke egyedenként 100 ezer forint. A gyurgyalag folyópartok, bányaterületek, utak meredek partfalába fúrt üregben fészkel, általában telepesen. A fészekalagút (üreg) hossza 70-150 centiméter közötti, egyenes, vagy enyhén ívelt, a vége széles és fészkelő kamrában végződik. Az üregek szellőzését, a légzéshez szükséges friss oxigén biztosítását a ki és berepülő madarak által okozott légáramlás biztosítja. A bányánál a homokfalban 56-60 költőüreg volt, közülük 25-30 lakottan. A férfi az akácfadarabokat 15 költőüregbe belerakta, így eldugaszolva bejáratukat.

Másnap bejelentés alapján egy természetvédelmi őr a volt homokbányához ment és több üregből eltávolította az akácfa darabokat. Az eltorlaszolások következtében a kotló madarak nem tudtak kijutni az üregekből, a kint rekedt madarak pedig nem tudtak bejutni a fészekbe. A bent rekedt madarak táplálék és kellő mennyiségű oxigén hiányában legyengültek, vagy elpusztultak. A kint rekedt madarak nem tudtak a tojásokon költeni, így a madarak testmelegének tartós hiánya miatt a tojások lehűltek, a bennük lévő embriók elhaltak.

A méhész magatartása következtében az egyik költőüregben egy kotló madár és az alatta lévő legalább egy tojásban lévő embrió, egy másik költőüregben hat tojásban lévő embrió, míg egy harmadik költőüregben legalább egy tojásban lévő embrió elpusztult. Ily módon a méhész a fokozottan védett gyurgyalag összesen legalább kilenc egyedét pusztította el, ezek természetvédelmi értéke összesen legalább 900 ezer forint volt.

A férfivel szemben természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában