Frissen Zalából

2021.05.20. 08:30

Drogot csempészett a javítóintézetbe a kanizsai gyermekfelügyelő

Kábítószert csempészett a javítóintézetbe a gyerekfelügyelő, a történtek miatt nemrég emeltek vádat.

Arany Gábor

Forrás: illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az esetről tájékoztatva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy a 24 éves nagykanizsai férfi 2020. május elejétől dolgozott gyermekfelügyelőként az EMMI Nagykanizsai Javítóintézetében. Feladatköréből adódóan munkája során rendszeresen személyes kapcsolatba került a javítóintézetben elhelyezett fiatalokkal. A pedagógia képzettséggel nem rendelkező, életkorban a javítóintézeti neveltekhez közel álló fiatal férfiban a javítóintézeti neveltekkel szemben egyfajta – tévesen értelmezett – empátia alakult ki, s a felügyelete alá tartozó neveltek bizalmába kívánt férkőzni. Egy 18 éves és egy 19 éves javítóintézeti nevelt közel állt hozzá és segítették is a munkáját, ezért úgy döntött, hogy megjutalmazza őket. A vádiratba foglalt tények szerint a gyermekfelügyelő 2020. július 30-án 20 órára ment dolgozni, a táskájába cigarettásdobozt tett, amibe kábítószert, speedet tett, amit ismeretlen személytől Nagykanizsán vett háromezer forintért a két intézeti nevelt részére. A drogot munkahelyére ellenőrzés hiányában akadálytalanul bevitte. A rendészeti vezető a 22 órakor elrendelt takarodót követően a biztonsági kamerákon keresztül észlelte, hogy a gyermekfelügyelő a két nevelt fiú hálószobájába ment, majd visszatért a kamerával nyomon nem követhető nappaliba, s onnan ismét neveltek hálószobájába tért vissza . Ezt látva a rendészeti vezető a gyermekfelügyelő ellenőrzése mellett döntött. A körlet kulccsal bezárt folyosóajtaját óvatosan kinyitotta, majd a szoba betekintőablakán keresztül észlelte, hogy a gyermekfelügyelő a neveltek szobájában tartózkodik, ahol három egyszemélyes ágy össze van tolva, s az intézeti neveltek vele szemben az ágyon fekve telefont használnak. Ezt követően már együtt az intézetvezetővel mentek be hálószobába, ahol az alvást tettető javítóintézeti nevelteket felkeltették és átvizsgálták ruhájukat, valamint a szobát. Ennek során egyikük ruházatában megtalálták a gyermekfelügyelő által részére ezen a napon használatra átadott telefonkészüléket, illetve az egyik ágymatrac alatt egy fehérszínű porral szennyezett műanyag tányért, plasztikkártyát, valamint a nevelői helyiség melletti raktár egyik polcára helyezett alufóliát, amiben a behozott fehér por volt. A neveltek közösen a javítóintézetbe bevitt kábítószerből fogyasztottak, illetve azt még az átadása előtt a gyermekfelügyelő is kipróbálta. A lefoglalt 0,118 gramm nettó tömegű fehér por, illetve a plasztikkártyán és a tányéron talált szennyeződés amfetamint és koffeint tartalmazott. Az amfetamin kábítószernek minősül, a javítóintézet gyermekvédelmi intézmény, a gyermekfelügyelő közfeladatot ellátó személy.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség gyermekvédelmi feladatok ellátására rendelt épület területén közfeladatot ellátó személyként, csekély mennyiségű kábítószer átadásával elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a gyermekfelügyelő ellen.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában