Az asszony elismerte bűnösségét

2020.11.05. 15:20

Költségvetési csalásért ítélték el a zalaegerszegi képviselő-jelöltet

Képviselő-jelöltként indult a legutóbbi országgyűlési választásokon az a középkorú nő, aki ellen a költségvetési csalás miatt emeltek vádat és csütörtökön állt bíróság elé.

Arany Gábor

Fotó: Shutterstock

Zala megye egyes számú országgyűlési egyéni választókerületében 2018. március 7-én vették nyilvántartásba az 55 éves zalaegerszegi K. Lajosnét, aki Tenni Akarók Magyarországi Pártja színeiben indult.

Egy 2013-ban hozott törvény értelmében minden egyéni választókerület képviselőjelöltje egymillió forint összegű támogatásra jogosult a központi költségvetésből. A fogyasztói árindexszel évente növelt összeg 2018-ban 1 025 014 forint volt, amit a kincstár bocsátott a jelölt rendelkezésére. Ebből kizárólag a választási kampányhoz kapcsolódó dologi kiadásokat lehet finanszírozni. A jelölt a támogatást költségvetési kártyán kapta meg, az erről szóló megállapodást 2018. március 12-én írta alá K. Lajosné az államkincstárral, majd átvette a kártyát. A felhasználás feltétele volt, hogy a kártyáról készpénzt nem lehet felvenni, a támogatásból kifizetett dologi kiadásokról a pedig a választási eredmény jogerőre emelkedését követően 15 napon belül kell elszámolni, ellenkező esetben a dupláját kell visszafizetni. Az asszony a március 19-én délután átvett kártyáról még aznap egymillió forintot utalt zalaegerszegi rokona bankszámlájára, a maradékból a következő öt napban különböző üzletekben vásárolt ismeretlen termékeket, így 287 forint híján a teljes összeget leemelte a kártyáról. A rokon pedig már másnap, március 20-án bankautomatánál felvette a pénzt, aminek későbbi sorsa ismeretlen maradt az eljárásban. K. Lajosné ellen költségvetési csalás miatt emeltek vádat.

Csütörtökön délután a büntetőügyben dr. Gaider Bálint bíró tartott előkészítő ülést az egerszegi járásbíróságon. Az asszony elismerte bűnösségét, nem kívánt vallomást tenni és lemondott tárgyaláshoz fűződő jogáról.

Az ügyész erre az esetre büntetésként 60 nap elzárás kiszabását indítványozta, és ezzel egyező ítélet is született, ami nem jogerős; az ügyész tudomásul vette, vádlott és védője viszont enyhítésért fellebbezett az elzárás közérdekű munkára való átváltása érdekében.

Az asszonyt az adóhatóság a támogatás duplájának visszafizetésére kötelezte, de ő ezt még nem teljesítette.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában