Sorsára hagyták Zeuszt

2020.03.25. 15:00

Állatkínzás miatt emeltek vádat az orosztonyi gazda ellen

Nem gondoskodott a kutyájáról egy gazda, állatkínzás miatt emeltek vádat ellene a napokban.

Arany Gábor

Fotó: Pixabay

A megyei főügyészség által kiadott tájékoztató szerint a történtek idején 32 esztendős keszthelyi nő 2015 novemberében gyermekeivel költözött Orosztonyban egy ismerősének a házába.

Itt a család kedvenceként velük élt egy, még kölyökkutyaként vásárolt, Zeusz névre hallgató, amerikai staffordshire terrier kan kutya. Az épület leromlott állapota miatt az asszony 2019 nyár elején gyermekeivel újra Keszthelyre költözött, ahova azonban nem vitte magával a kutyát, amelynek veszettség elleni oltásáról és chippel való ellátásáról sem gondoskodott.

A költözés után pár nappal megkérte az orosztonyi ház tulajdonosának az ingatlanban maradó édesanyját, hogy amikor ő nem tud elmenni a faluba, viselje az állat gondját.

Ennek megfelelően 2019 júniusának közepéig volt is, aki gondoskodjon Zeuszról, ám ekkor családi konfliktus miatt Nagykanizsára költözött a háztulajdonos anyja, ezután pedig annak lánya viselte gondját a kutyának. Ez az állapot 2019 augusztusának elejéig tartott, akkor azonban a lány is elköltözött Orosztonyból, így a kutyáról tovább nem tudott gondoskodni.

Erről a körülményről értesítette is az állat Keszthelyen élő tulajdonosát, aki ígérte, hogy a továbbiakban törődni fog Zeusszal. Ez azonban nem így történt, az orosztonyi ingatlanban egyedül tartózkodó, a bekerített udvaron szabadon mászkáló állat se élelmet, se vizet nem kapott. Emiatt a korábban egészséges állat lesoványodott, izomzata lecsökkent, bundája megbolhásodott, a kutya férgessé vált.

A kutyaszorítóba került Zeusz augusztus 23-átszökött a szomszédhoz, aki értesítette a falu polgármesterét, ő pedig a helyszínre érkezve a látottak miatt saját költségére gondoskodott a kutya élelmezéséről, valamint itatásról, és bejelentést tett a rendőrségen. Zeusz állatvédő egyesülethez került, testsúlya 16 kilóra csökkent, miközben az ilyen kutyák jellemző megfelelő súlya 22-28 kilogramm.

A vádirat megállapítása szerint a lesoványodás és az ehhez kapcsolódó, hosszú ellátatlanság különös szenvedést okozott a kutyának. A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közlése szerint a feltárt tények alapján a kanizsai járási ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a kutya tulajdonosa ellen.

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában